Hjertet er en ensom jeger – innsiktsfullt og glitrende

Carson McCullers’ glitrende roman Hjertet er en ensom jeger er nå ute i ny norsk språkdrakt, utgitt på norsk for tredje gang – første gang i 1945, deretter i 1971 og nå i 2016. Dette er lavmælt, innsiktsfullt og vakkert – en sørstatsroman av dimensjoner.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Da Carson McCullers ga ut romanen Hjertet er en ensom jeger i 1940, var hun bare 23 år gammel. Hun viste med denne romanen et høyt nivå av menneskelig innsikt og litterært talent. Og både boken og den unge forfatteren ble en sensasjon i det litterære miljøet. Dette var starten på et fascinerende forfatterskap, som dessverre endte for tidlig, da Carson McCullers døde bare 50 år gammel.

I Hjertet er en ensom jeger er handlingen lagt til sørstatene på 1930-tallet, før 2. verdenskrig. Dette er en roman om kjærlighet, vennskap og i høyeste grad ensomhet – om menneskers liv og skjebner i en amerikansk småby. Boken følger det indre livet til en liten gruppe mennesker i samme omgangskrets, som alle preges av ensomheten. Romanen portretterer raseskillet i sørstatene på 30-tallet samt kampen omkring kjønn og klasse, og McCullers evner å sette et så kraftig spor i leseren at få bøker kan måle seg. Romanen regnes som en av de mest glimrende debutromaner i den moderne amerikanske litteraturhistorien.

Hjertet er en ensom jeger er et mesterverk og en klassiker, og anbefalt lesning for deg som liker en kløktig roman som setter fingeren på sjelestrengene dine.

Romanen er oversatt av Ragnhild Eikli og utgitt av Aschehoug forlag.

«Det kan da ikke slutte nå? Man opplever nesten sorg når denne lille romanens siste sider nærmer seg. Men en gang tar en god bok alltid slutt. En vakker poetisk reise er over, men bildene av menneskene sitter i leseren, ikke minst sørstatsmiljøet fra slutten av 1930-tallet, som ble tegnet med slik stødig hånd og med en slik frapperende oversikt og innsikt av den pur unge Carson McCullers.» Guri Hjeltnes, VG.