Hjernetrening – kunsten å ikke velge den enkleste vei

Dagens gjesteblogger er Kaja Nordengen, som er aktuell med ny bok om hjernen vår, Hjernetrening – slik holder du hjernen i form.

Publisert: Skrevet av: Kaja Nordengen, lege, hjerneforsker og forfatter (Kagge Forlag)

Hjernetrening er et begrep som på få år har gått fra å være politisk ukorrekt til å bli et av de hotteste temaene i hjerneforskningen. De tydeligste bevisene på effekten av hjernetrening finner vi som resultat av relativt langvarige prosesser, som å ta utdannelse, lære nye språk eller lære et instrument. Siden ingen av dem er gjort i en håndvending, pågår det nå en standhaftig leting etter et treningsprogram eller en app som kan være bygd opp slik at et par timer i uken er nok til å bygge en superhjerne.

Hjernetrening, Kaja Nordengen, Kagge forlag, hjernetrim, bli smartere, trene IQ

I boken Hjernetrening håper jeg å opplyse, engasjere og motivere til å legge til rette for hjernetrening i hverdagen. Jeg vil fortelle om mulighetene (og begrensningene) som ligger i hjernetrening, og inspirere til å bruke dem, selv i en travel hverdag. Det jeg ønsker å motivere til, er med andre ord en bitte liten holdningsendring når det gjelder vaner og utfordringer. Hvis denne holdningsendringen gjør at du tar litt andre valg gjennom dagen, hver dag. Da vil man virkelig kunne ha en effekt på hjernehelsen. Forskningen på hjernetreningsspill og –apper tyder på at en time i uka med slikt alene ikke er noen vidundermedisin for en mer velfungerende hjerne. Det er hvordan vi lever livet vårt på generelt grunnlag, som er det viktigste.

 

Tre eksempler fra 30-dagers hjernetreningsprogram i boken Hjernetrening:

  • Finn frem til et nytt sted uten GPS
  • Lær kortnummeret ditt
  • Puss tennene med «den andre» hånden

Det å vite at utfordringer er bra for hjernen gir en ekstra motivasjon til ikke å vike unna. Jeg har for eksempel aldri vært særlig god til å parkere. Har jeg dårlig tid på vei til jobb, parkerer jeg fortsatt på et lett tilgjengelig sted i parkeringshuset (for meg betyr det tre ledige parkeringsplasser ved siden av hverandre, slik at jeg kan parkere på den i midten, uten å måtte tenke på biler på sidene). Har jeg god tid, derimot, parkerer jeg på et vanskelig sted (det vil si mellom to biler), selv om jeg vet at det ender i offentlig ydmykelse i form av å måtte lirke bilen mot høyre og venstre i en evighet for å komme inn i riktig vinkel. Kanskje til og med måtte gå ut av bilen, for å se hvor god plass jeg egentlig har, før jeg lirker videre. Er jeg tålmodig nok, vil jeg med tiden trene opp hjernen min til å bli flinkere til å bedømme avstander. Det kommer ikke av å vike unna ved heller å velge passasjersetet. Eller ved annen form for hjernetrening, som å spille sjakk eller løse IQ-tester.

Hjernetrening, Kaja Nordengen, Kagge forlag, hjernetrim, bli smartere, trene IQ

Hjernetrening er, som annen trening, spesifikk. På samme måte som det ikke finnes en slankepille som gjør deg slank i en fei eller en diett der du går ned i vekt samtidig som du får spise akkurat hva og hvor mye du vil, er det foreløpig få snarveier til hjernetrening. Trening krever hard jobbing og resultatet kommer over tid, både når det er av hjernen og kroppen.

Selv om sjakk og logiske oppgaver ikke bedrer avstandsbedømming, er det fremdeles god trening for hjernen. Vi har alle sammen godt av å utfordre hjernen vår i hverdagen. Hvis jeg med denne boken klarer å mane frem en generell holdning der du ikke setter deg i sofaen for å se en serie for tredje kveld på rad, men heller oppsøker nye opplevelser og utfordringer, er jeg godt fornøyd. Det er imidlertid en stadig kamp mot å velge det som er enklest her og nå. Selv kan jeg seriøst vurdere å ta bussen halvannen time på en strekning som bare hadde tatt 20 minutter med bil, bare fordi jeg ikke kan veien eller vet akkurat hvor jeg kan parkere. Den type passiv tilnærming til utfordringer vil jeg til livs. Skal jeg bli bedre til å finne veien, må jeg trene på det. Det samme gjelder for det du ønsker å bli bedre på.

Jeg håper boken kan opplyse, motivere og engasjere! God lesing!

Boka er illustrert av Tegnehanne, og byr på sjakktriks fra Hans Olav Lahlum.