Hjernemat for høsten – bøker å lære av

Ål, konspirasjoner og klima.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Har du hatt en lang ferie i sommer og ønsker å vekke hjernecellene til live? Les videre!

Vi har fem tips om nye lærerike bøker som utvider perspektivet ditt og gir deg samtalemner i lunsjen til langt ut på vinteren.

Huset brenner: Om en familie og et klima i krise av Malena Ernman

(Utgivelse 22.08)

Dette er historien om hvordan Greta Thunberg ble den hun er i dag – rollemodellen som startet den første skolestreiken for klimaet i august 2018. Gretas mor, operasangeren Malena Ernman, forteller åpent og gripende om en familie i krise, om diagnoser og sammenbrudd, men fremfor alt om klimakrisen som påvirker oss alle.

Huset brenner

25 konspirasjoner å snakke om i lunsjen av Bjørn-Henning Ødegaard og Fredrik Sjaastad Næss

(Utgivelse 18.09.19)

Gutta bak den populære Konspirasjonspodden har samlet de mest oppsiktsvekkende, sprø og interessante konspirasjoner i en bok – blant annet troen på at Elvis lever, at Paul McCartney er død, at jorden er flat og at World Trade Center ble sprengt av amerikanske myndigheter. Hver konspirasjon fortelles fra A til Å, bevis drøftes og ender med forfatternes egen konklusjon. Alt formidles med glimt i øyet, akkurat slik man kjenner dem fra podcasten.

25 konspirasjoner å snakke om i lunsjen

 

Åleevangeliet: Fortellingen om verdens mest gåtefulle fisk av Patrik Svensson

En bok om verdens mest gåtefulle fisk. Naturvitenskapen har det nemlig ett mysterium som gjenstår, ett vesen forskerne ikke forstår seg på. Det kalles bare «ålespørsmålet», og har forundret vitenskapsfolk gjennom århundrer – fra Aristoteles via Sigmund Freud til dagens marinbiologer. Ålen er mytisk, mystisk og utrydningstruet.

Hva er det egentlig som er så fascinerende ved arten Anguilla Anguilla? Hvorfor reiser ålen én gang i livet til Sargassohavet for å gyte? Og hvordan finner den fram? Åleevangeliet er også en beretning om et far-sønn-forhold, og om hvordan ålefisket knyttet dem sammen. Dette er en beretning om opphav, oppvekst, ensomhet, livet og hvordan det bør leves. Og om livets siste og uunngåelige utfordring: hvordan man håndterer døden.

Åleevangeliet

Boken om mennesket av Adam Rutherford

(Utgivelse 10.09.19)

En fascinerende og spennende undersøkelse av hva det er som skiller oss fra dyreriket. Fra forfatteren av bestselgeren En kort historie om alle som noen gang har levd.

Boken om mennesket

Omgitt av dårlige sjefer: Grunnen til at god ledelse er så sjeldent av Thomas Erikson

Lær å hanskes med de mest håpløse sjefene du kan forestille deg. Hvis barna dine ikke oppfører seg slik du forventer, kan du alltids endre taktikk i oppdragelsen av dem. Om du har en bekjent som er en drittsekk, kan du bare la være å treffe vedkommende igjen. Men har du en sjef som er urettferdig og stiller urimelige krav, er det plutselig ikke så enkelt å vite hva man skal gjøre. På en lett og underholdende måte viser Thomas Erikson hvordan du kan påvirke din sjefs måte å være på. Den beskriver også hva som er den perfekte lederprofilen. I boka finnes det også et bonuskapittel til sjefen: Omgitt av latsabber – hvorfor visse ansatte sliter med å få jobben gjort. Denne delen en manual i hvordan man som sjef håndterer ansatte som sluntrer unna.

Omgitt av dårlige sjefer