Hjemlandet – nytt bind i Bomann-Larsens biografiepos

Hjemlandet av Tor Bomann-Larsen er syvende bind i norgeshistoriens største biografiprosjekt. Og boken er i salg nå.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Tor Bomann-Larsen er i disse dager ute med nytt bind i sitt biografiprosjekt Haakon og Maud. Hjemlandet er syvende bok i det største biografiverket i norgeshistorien. Dette er beretningen om et lite lands rolle i en krig der verdener går under og sivilisasjoner styrter.

De fem årene Haakon VII befant seg på fremmed jord, var hans rolle i Norges historie større enn noensinne. Mens kongen og hans råd var i London, etablerte to regjeringer seg i Oslo. De manglet begge parlamentarisk fundament. En flyttet inn på slottet og var basert på nazistisk militærmakt. Den andre gjemte seg bak blendingsgardiner og bygde en hær i det skjulte.

Mens kronprinsen var sammen med sin far i London, etablerte kronprinsesse Märtha et nært forhold til mannen som hadde satt seg som mål å vinne krigen og sikre freden, på den andre siden av Atlanteren: President Roosevelt, som pekte ut Norge som et eksempel for hele verden.

«En kongebiografi så storslagen og i slikt omfang har ingen skrevet maken til tidligere.» Ulf Andenæs, Aftenposten

«Intrigene, spillet og maktkampen rundt det okkuperte Norge rulles opp i et bokverk som gir ny innsikt. […] en storslått, solid og velskrevet sammenfatning av Norges mørkeste kapittel i skyggen av verdenskrigen, stormaktene og romantikken, der en konge gjennom tålmodighet og klarsyn står last og brast med sitt æresord: Nei, nei og atter nei.» Mode Steinkjer, Dagsavisen

terninger_5«Som han kan skrive, Tor Bomann-Larsen. I sitt syvende bind i storverket «Haakon & Maud» smeller han til igjen. Med ros, ris, pisk og ironi – men fremfor alt med driv og engasjement og et brennende hjerte for å formidle sitt unike stoff. […] Tor Bomann-Larsen har hatt adgang til kong Haakons dagbøker, hoffsjef Wedel Jarlsbergs dagbok, kongens adjutant Østgaards dagbok, hoffdame Ragni Østgaards brev til sin mann, finansråd Christan Mohrs dagbok, blant andre. Dette gir et enestående intimt innsyn i livet og utfordringene for konge, kronprins og især kronprinsessen i eksil, i Storbritannia og i USA. Samtidig har han atskillige nedslag i det nazi-okkuperte Norge, så scenene er mange, med hurtige vekslinger mellom kontinenter – og med et enormt personalgalleri, som han turnerer med begeistret språklig glede og frodige karakteristikker.» Guri Hjeltnes, VG