Her er våre beste mammut-tips

Synes du det er vanskelig å navigere i jungelen av mammut-bøker? Vi har samlet noen av våre favoritter for både små og store.

Publisert: Skrevet av: Berit Rødstøl, Ark-bloggen

Mammutsalget er en fin sjanse til å fylle opp bokhyllen med både godt og billig lesestoff. Kanskje vil du unne deg selv litt ekstra, eller du vil kjøpe gaver til de du er glad i.

Med hele 800 titler er det ikke så lett å skaffe seg oversikt. Vi har derfor samlet våre favoritter:

Samlede dikt av Hans Børli

Praktbok til uslåelig pris.

Denne praktboken passer perfekt som gavebok, eller til alle som ønsker å bli bedre kjent med den folkekjære poeten Hans Børli. I boken får du Børlis samlede dikt fra debuten i 1945 til han skreiv sitt siste dikt i 1989.

Hans Børli betegnes som en av vår tids store lyrikere og er en av Norges mest siterte forfattere. Han kom fra Eidskog og vokste opp på en avsidesliggende husmannsplass. Børli arbeidet som skogsarbeider ved siden av forfattergjerningen. Han debuterte i 1945 og har skrevet både fortellinger og en selvbiografisk bok, men han var først og fremst lyriker, med 23 utgitte diktsamlinger.

Passer for de som er på jakt etter en vakker gavebok, eller de som ønsker å bli bedre kjent med Hans Børli.

 

Byens spor av Lars Saabye Christensen

Storslått episk verk.

Hvis du ennå ikke har lest romanserien Byens spor av Lars Saabye Christensen er dette en enestående mulighet.

Lars Saabye Christensen har lagt øret inntil byens konkylie og lyttet til dens spor. Med finstemt følsomhet avlytter han hver enkelt rille. Han ser lyset kaste skygger den ene veien når solen går ned over byen som en gang var, og den andre veien når solen står opp over en by som våkner til en ny tid. Uvegerlig reiser spørsmålet seg: Hvem er vi som bor i denne byen, dette landet og denne tiden – og hvem vi vil være?

Byens spor- Ewald og Maj
Byens spor- Maj
Byens spor- Skyggeboken

 

Passer for alle som elsker Oslo og de som er på jakt etter en god historie.

 

Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen

Nordisk krim på sitt beste.

Dette er den åttende boka i Jussi Adler-Olsens bestselgende serie om Avdeling Q. I over ti år har Assad vært et gåtefullt kraftsenter i Avdeling Q. En kjedereaksjon av voldsomme hendelser bringer ham på randen av total kollaps. Bare Rose, som også har sine utfordringer, kan hjelpe Assad å fri seg fra de mørke demonene som vekkes til live av den spanske journalisten Joan Aiguaders dekning av en flyktnings tragiske død.

 

Passer for krimelskeren.

 

Tatovøren i Auschwitz av Heather Morris

Internasjonal bestselger med en sterk og rørende historie.

En av fjorårets boksnakkiser er den vakre romanen Tatovøren i Auschwitz, som er basert på en sann historie fra andre verdenskrig.

Lale får den grusomme jobben som tatovør i Auschwitz. En dag skal han tatovere armen til Gita. Han er så forsiktig han kan, men en av vaktene får den unge kvinnen til å bli urolig, og det får ham til å se opp på henne. Blikkene deres møtes. De smiler til hverandre. Etterpå kan han ikke glemme henne. De to møtes etter hvert i hemmelighet, og faller for hverandre.

Romanen handler om Lale og Gita, to slovenske jøder som overlevde Auschwitz og skapte seg et liv sammen i Australia. Fortellingen om hvordan de traff hverandre, holdt de hemmelig – også for barna sine. Først etter Gitas død, fortalte Lale den gripende historien om hvordan livet deres sammen begynte.

 

Passer for deg som både vil le og gråte.

 

 

Norges beste toppturer

Lengter du til fjells? Da bør du få kloa i denne boka.

Norges beste toppturer er noe så sjeldent som en komplett guide til noen av de flotteste toppturene i landet vårt. For de aller fleste av oss blir det norgesferie for andre år på rad i år, så hvorfor ikke legge inn en topptur i samme slengen? Kanskje er du er garvet toppturenatusiast som trenger enda flere utfordringer, eller du har lyst til å prøve topptur for første gang.

Boka viser at det ikke nødvendigvis er de høyeste toppene som gir de mektigste naturopplevelsene og er spekket med nyttig informasjon, flotte bilder og kart.

Passer for alle som liker en utfordring, eller som planlegger norgesferie.

 

Skikkelig digg kokebok av Hanne-Lene Dahlgren

Dette er boken for deg som vil lage skikkelig digg og smaksrik mat til hele familien.

En skikkelig digg kokebok viser deg hvordan du lager smaksrik mat basert på grønnsaker i stedet for kjøtt. Du får tips til gode og kjøttfrie folkefavoritter som taco og lasagne, asiatiske klassikere som pad thai og grønn curry, samt raske pastaretter du kan nyte til hverdags.

Dette er oppskrifter alle kan mestre med ingredienser du finner i vanlige matbutikker. Hanne-Lene Dahlgren debuterte som kokebokforfatter med denne boken. Hun er småbarnsmor og har fokus på enkel, næringsrik og digg kjøttfri mat, med masse matglede og farger.

 

Passer for alle som liker å lage mat.

 

 

Inni er vi alltid unge av Sissel Gran

Sissel Gran er en av Norges mest profilerte og anerkjente psykologer. 67 år gammel kjenner hun alderen på kroppen og skjønner at hun nå definitivt er i gruppen «eldre».

I Inni er vi alltid unge deler hun sine personlige tanker om aldring mens hun beveger seg mot en ny fase i livet. Sissel Grans ønske er å utfordre seg selv: Kan hun, gjennom å nærme seg temaet aldring, greie å utvikle en modigere holdning overfor det ufravikelige; alderdommens skjørhet og livets slutt? Hun spør seg om det kan finnes uventede gleder å hente i aldringsprosessen, som mer frihet og åpenhet. Og om kontakten med et indre, aldersløst selv kan representere en motkraft i antialdringens tid.

Passer for deg som er nysgjerrig på hvordan det er å bli gammel.

 

Noe tapt og noe vunnet av Tara Westover

En utrolig historie om å være mormonsk selvberger i Idaho.

Noe tapt og noe vunnet fikk fantastiske kritikker og gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste da den kom ut. Den gripende oppvekstfortellingen har vakt enorm internasjonal interesse og var på en rekke lister over de beste bøkene fra 2018, i alt fra Time Magazine til Vogue og The Economist.

Tara er sytten år gammel første gang hun setter sine ben i et klasserom. Hun vokser opp i fjellene i Idaho med foreldre som forbereder seg på dommedag: De bunkrer opp med mat, sover med fluktveske i senga og er motstandere av sykehus og leger. Som ungdom begynner Tara å utdanne seg selv og klarer opptaksprøven til universitetet. Her lærer hun om verdensbegivenheter hun aldri har hørt om før, som holocaust og den amerikanske borgerrettsbevegelsen.

Suget etter å vite mer, lære mer, forstå mer, bringer henne til Harvard og Cambridge. Først da begynner hun å spørre seg selv om hun har reist for langt. Om det fortsatt finnes en vei hjem …

Passer for deg som vil ha en sterk leseopplevelse.

 

For de minste:

Den store, grønne Brillebjørn-boka av Ida Jackson

En perfekt gave til alle Brillebjørn-fans!

Barne-tv figuren Brillebjørn er en superkjendis blant de minste. I Den store, grønne Brillebjørn-boka får du varme og humoristiske hverdagshistorier det er lett å kjenne seg igjen i.

Samleutgaven består av fire bøkene: Brillebjørn sklir, Brillebjørn blir henta i barnehagen, Brillebjørn flyr og Brillebjørn får plaster.

Passer for barn fra 0-3 år

 

Egget av Lars Mæhle

Bli med inn i et fantastisk dinosaurunivers fylt av spenning og humor.

Tidlig en morgen blir Rasmus Rex vekket av bestevennen sin, Trym Troodon. Trym har en stor nyhet: Egget til mammaen hans klekker snart! Rasmus og Trym velger å ta snarveien gjennom sumpskogen for å rekke frem i tide. Men er det egentlig så lurt? På veien møter de noen temmelig nifse dinosaurer. Og vel fremme venter nok en overraskelse …

Egget er første bok i serien Dinosaurgjengen hvor vi følger Rasmus og vennene hans på små og store eventyr. Bøkene er perfekt til høytlesning for førskolebarn og velegnet for barn på småtrinnet som har begynt å lese selv. Bak i boka får man også vite litt mer om dinosaurene som er med i historien.

Passer for barn mellom 3-6 år

 

Dustene av Roald Dahl

Klassiker som aldri går aldri av moten.

Dustene er like morsom for både barn og voksne og vil garantert skape både latter og grøss. Boken handler om Herr og Fru dust som bruker all sin tid på å plage hverandre, men en dag klekker Rulle-rask- fuglen og apen Klubbi-Klopp en genial plan for å bli kvitt dustene. Nå skal endelig herr og fru Dust få smake sin egen medisin.

Roald Dahl er verdens mest geniale barnebokforfatter. Barn (og helt sikkert mange voksne) over hele verden elsker hans hemningsløse, kloke og sprudlende fortellinger.

Passer for barn mellom 6-8 år

 

Gjør et Harry Potter kupp!

Nå har du sjansen til å fylle opp bokhylla med Harry Potter. Hele sju titler er med på årets mammutsalg.

Bøkene om den foreldreløse trollmannen Harry Potter har blitt en klassiker innen barnelitteraturen over hele verden og er fulle av magiske vesener, trollmenn og dramatikk.

Følgende bøker er på Mammutsalg: Harry Potter og FøniksordenenHarry Potter og ildbegeretHarry Potter og de vises steinHarry Potter og dødstalismaneneHarry Potter og fangen fra AzkabanHarry Potter og Halvblodsprinsen og Harry Potter og mysteriekammeret.

 

Passer for alle små som digger Harry Potter