Hennes løgnaktige ytre – glimrende om Anna Munch

En strålende og skarp roman om kvinnen som angivelig terroriserte Knut Hamsun med brev, og som ofret familie og hjem for sine ambisjoner som kunstner og forfatter.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Selma Lønning Aarøs nyeste roman Hennes løgnaktige ytre er et fascinerende, skarpt og forfriskende portrett av Anna Munch, en forfatter som stort sett kun har vært kjent som kvinnen som forfulgte Knut Hamsun, om hun i noen større grad har vært husket av ettertiden.

Romanen er et kunstnerportrett, der blikket er plassert hos datteren til Anna, Signe – en kvinne som da hun slipper ut fra Grini etter krigens slutt i 1945, spør seg hva slags mor Anna ville vært, dersom det ikke hadde vært for Knut Hamsun.

Et viktig trekk ved romanen er hvor ulikt vi opplever verden, basert på hvem vi er og hvilket perspektiv vi har. Og den Anna Munch som tegnes her, skiller seg fra hvordan hun har blitt fremstilt tidligere. Kanskje var ikke Knut Hamsun så uskyldig i denne saken som han påsto – og som ettertiden ofte anså ham som.

Hennes løgnaktige ytre er en godt og engasjerende skrevet roman, den drar deg inn i en plaget kvinnes univers, en kvinne hvis talent og ambisjoner ikke ble tolerert av samtiden. En kvinne hvis ambisjoner og drivkraft gikk på akkord med rollen som mor og hustru.