Hemmelig sparing med bestefar

Hilde Hagerups nye barnebok, Bestefar og jeg sparer til hund, handler om det fine forholdet mellom besteforeldre og barnebarn.

Publisert: Skrevet av: BOK365

– Ideen til Bestefar og jeg sparer til hund fikk jeg egentlig fra faren min og hans forhold til ungene mine. Jeg tror mange besteforeldre har et litt mer avslappa forhold til regler enn oss foreldre. Litt sånn: «Hva vil dere ha til frokost? Kunne det smake med en iskrem?»

Hilde Hagerup, barnebok, Aschehoug, lesetips

Den nyeste barneboken til Hilde Hagerup handler nettopp om besteforeldres forhold til barnebarna. Vi møter Pelle som ønsker seg hund. Mamma sier nei. Men heldigvis har Pelle en ganske vilter og barnslig bestefar, som syns det å skaffe seg en hund er en kjempegod idé. Pelle og bestefar lager dermed en hemmelig pakt om å spare til hund.

– Jeg ville lage en skikkelig tykk bok som likevel er lett å lese, for barn som nokså nylig har begynt å lese selv. Boka er gjennomillustrert av superdyktige Ingrid dos Santos. Det har vært utrolig gøy å jobbe med henne!

 

Jobber hardt og disiplinert

Hilde Hagerup har utgitt flere barnebøker, blant annet den kritikerroste serien Spøkelsene på Frostøy og nøt stor suksess som manusforfatter til den populære julekalenderen Snøfall i 2016. Til daglig arbeider Hagerup på Norsk barnebokinstitutt, hvor hun får mye av inspirasjonen til bøkene sine.

– En av oppgavene mine er å lage kurs og workshops for barnebokforfattere og formidlere. Så jeg prater mye med kollegaer om det å skrive, og inntrykket mitt er at de fleste jobber som meg. Ganske hardt og disiplinert. Før jeg fikk barn, var jeg nok litt mer der at jeg ventet på inspirasjonen mens jeg stirret ut av vinduet. Det har jeg slutta med, for å si det sånn.

 

En vi heier på

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– En hovedperson vi tror og heier på. Et ekte, troverdig barn som ikke bestandig gjør gode valg, men vekker empatien i oss og tar oss med på et eventyr. Og så mener jeg at en virkelig god barnebok må ha et godt språk. Sånn som bøkene til både Maria Parr og Marianne Kaurin har.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

 – Hermione Granger. Og hun skulle sagt: Du og jeg burde bli bestevenner, Hilde. Og nå skal jeg vise deg biblioteket.