Havboka på Riksteatret

Denne våren turnerer Riksteatret med en teateroppsetning av bestselgeren Havboka!

Publisert: Skrevet av: Riksteatret

Når den kritikerroste boka Havboka av Morten Strøksnes settes opp som teaterstykke på Riksteatret, spiller Jan Sælid både mann og fisk. Selv har han et ambivalent forhold til havet.

ARK-venner får 20% rabatt på alle Riksteatrets forestillinger. Rabattkoden finner du under «Medlemskap» på «Din side» når du er innlogget på ark.no

To menn i en liten gummibåt på jakt etter den myteomspunne håkjerringa. Handlingen i Havboka foregår langt ute på Vestfjorden, hvor en av verdens største kjøttetende haier smyger seg langs havbunnen.

Havskrekk

Undring, nysgjerrighet, inspirasjon og respekt – noen elsker havet, andre frykter det. Jan Sælid heller mest mot det siste.

– Jeg elsker å bade i basseng, men skal ikke mer enn fem–seks meter ut i havet før pæra begynner å gå. Det kommer rett og slett fra barndommen. Jeg så for mye Haisommer og sånne ting.billett til forestillingen Havboka, Riksteatre, ARK-VENN rabatt– Men havskrekken kommer også av det jeg synes er så tiltrekkende med Havboka. Der ute har du plutselig ikke kontroll lenger, du aner ikke hva som foregår under deg. Det er både spennende og skummelt, og jeg synes det er gøy å få ta en rolle som utspiller seg dypt nede i havet. Kanskje jeg blir mindre redd av det?

 Blander vitenskap og fiskeskrøner

Suksessboken av Morten Strøksnes dykker dypt ned i menneskets forhold til havet, ved hjelp av vitenskap, historier og fiskeskrøner. Da Jan Sælid fikk tilbud om å spille i teaterstykket, takket han raskt ja.

– Da jeg leste boka og manuset, så jeg hvor god historien er. I tillegg skulle Ole Anders Tandberg være regissør, og da sa jeg ja nesten umiddelbart. Jeg likte spesielt godt hvordan han har komprimert historien ned til en kamp mellom to personer.

I boken drar forfatteren på fisketur med vennen Hugo, men i teaterstykket er de to karakterene slått sammen til én person, Jegeren.

– I tillegg har vi Håkjerringa, fisken de prøver å fange. Jeg spiller begge karakterene. Det minner litt om hvalen Moby Dick og Kaptein Ahab.

Havboka av Morten Strøksnes, settes opp som teaterforestilling av Riksteatret, ARK-venn rabatt, teaterHvorfor ønsket du å jobbe med Havboka?

– Teateret er fortalt fra Håkjerringas synspunkt, og jeg tror det blir morsomt med et litt annerledes fokus. Men jeg kommer ikke til å se ut som en fisk. Håkjerringa forvandles til en gammel kaptein nede på havbunnen, med mange spritflasker rundt seg. Når de skulle fange Håkjerringer i gamledager dyppet de selunger på sprit, og alle spritflaskene er en metafor på det, forteller Sælid.

Det mystiske havdypet

Mennesker har alltid vært bergtatt av havet, som dekker to tredjedeler av kloden.  Det er kilden til utallige sagn, reiseskildringer, skrøner og vitenskapelige oppdagelser gjennom tidene.

– Det er noen ukjente ting der nede som både er spennende, skremmende og interessante. De utroligste vesener, som vi ikke kan forestille oss hvordan ser ut, finnes på havets dyp. Dette mystiske er ivaretatt i teateret. Det blir nesten litt «Science Fiction», og det synes jeg er utrolig gøy.

Har du lært noe nytt om havet?

– Jeg har blitt klar over hva havet produserer, og hvor utrolig viktig det er å ta vare på det. Havet produserer over halvparten av oksygenet i luften vi puster inn.

 Havboka

Havboka ble utgitt i 2015, fikk strålende mottakelse i Norge og utlandet og er oversatt til 25 språk. Teaterstykket basert på boka settes opp av Riksteatret i samarbeid med Nationaltheatret.

Urpremieren er i Nydalen i Oslo 29.januar 2019, og forestillingen skal på turné til 40 steder i landet, samt Nationaltheatret etter turné.