Havboka – fantastisk, liten bok om det store havet

Sjelden har en norsk bok fått så mange strålende anmeldelser som Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider da den kom høsten 2015. Folk var over seg av begeistring for dette lille mesterverket, ført i pennen av forfatter og journalist Morten A. Strøksnes. Nå er pocketversjonen ute i butikk.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Dersom du er ute etter en bok som praktisk talt vil målbinde deg, kan Havboka være tingen. Utgangspunktet for boken er: to menn i en liten båt – et monster i det mørke havdypet under dem.

Fra den lille øya Skrova i Lofoten undersøker Strøksnes havet gjennom fortellinger, historie, poesi, mytologi og vitenskap. For forfatteren – og dermed for leseren også – blir havet et rikt oppkomme av salte eventyr, nye kunnskaper og undring.

En håkjerring er en urskapning som svømmer på bunnen av dype norske fjorder og helt opp mot Nordpolen. Dypvannshaier er vanligvis mye mindre enn dem som lever på grunnere vann. Håkjerringa er det store unntaket. Den kan bli større enn en hvithai, og er dermed verdens største kjøttetende hai (brugde og hvalhai blir større, men de spiser plankton). Marinbiologer har nylig oppdaget at håkjerringa kan bli to hundre år gammel. Teoretisk sett kan den håkjerringa vi skal fange, ha blitt født under Napoleonskrigene.

En ting til: Håkjerringa er ikke «kona» til håbrannen, slik mange tror. Det er snakk om to helt forskjellige arter. Håbrannen har velsmakende kjøtt som kan serveres på restaurant. Nå er den totalfredet. Håkjerringa er ennå fritt vilt, og ingen etterspør kjøttet fra den massive haikroppen.

Vi bestemte oss den kvelden for to år siden. Koste hva det koste ville, vi skulle fange et glupsk monster med mange hundre millioner års evolusjon i ryggen, potensielt dødelige giftstoffer i blodet, parasitter i øynene, og tenner som på en overdimensjonert revesaks, bare mange flere.

Utvalgte sitater fra anmeldelser om Havboka:

«Havboka er norsk sakprosa og lokal historiefortelling i verdensklasse… en bok som har alt: gode historier, skarpe observasjoner, sikker språkføring og mangfoldig kunnskap – og en knagg å henge det hele på… et fullendt verk som spenner over fire årstider og et rikt språklig register … en dypt imponerende prestasjon … en bok som opplyser, underholder og setter ting i uventet sammenheng. Strøksnes bør få mange lesere på kroken. Med en også vakker utforming og kvalitet i alle ledd, er Havboka en julegave til alle som kan stave» Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

terninger_6«Ut på fisketur – og hvilken fisketur! … Morten Strøksnes har et isklart og fullstendig ujålete språk, han skriver i konkrete hovedsetninger og med stor fortellerglede. Nettopp fordi han økonomiserer slik med virkemidlene, evner han i enkelte partier også å svinge seg opp til nærmest poetiske språklige høyder … Det hele sydd sammen på et vis som bare en fullbefaren forfatter kan klare.»  Sindre Hovdenakk, VG

«Årets beste bok … Himmelen er høy når Strøksnes skriver, havet desto dypere … Fra de merkverdigste livsorganismer til vær og vind: Strøksnes beskriver dem med samme iver og poetiske innlevelse. Havboka er litterær som Knausgård, undrende og lærerik som de beste populærvitenskapelige bøker og spennende som en god guttebok. Strøksnes skriver totalprosa.» Aslak Nore, A-magasinet

«Strøksnes’ bok om livet i og ved havet langs lofotkysten strutter av livsmot, og kan fort risikere å få slengt etter seg en bragepris i sakprosaklassen i år … Enkelte setninger kommer like overraskende på meg som regndråper i nordavind.» Knut Hoem, NRK P2