Håndplukk – nyt og spis naturen rundt deg

I disse dager finner du en særs fin bok i butikkene våre: Håndplukk, en bok som lærer deg virkelig å sette pris på naturen rundt deg.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Forfatteren bak Håndplukk, Kristin Helene Randulff Nielsen har samarbeidet med en rekke kjente restauranter, som Smalhans og Maemo. Med på boklaget er også Magnus Slagsvold Støre, som er kokk og planteentusiast.

De begge mener at vi kan ta bedre vare på naturen dersom vi i større grad føler at vi er en del av den. Og boka Håndplukk kan være bindeleddet!

Håndplukk sanking, plukke planter i naturen, botanikk, kokebok, matoppskrift, oppskrift,, Kristin Helene Randulff Nielsen, maemo, Smalhans, Gyldendal

En liten introduksjon

Vi elsker å være i naturen! For der, blant alt det grønne, blir pulsen en annen, hodet føles klart og kroppen får en etterlengtet ro. Å gå på en sti gjennom et skogholt og kjenne på duften fra fuktig skogbunn, å sitte på en fjellknaus og se ut over et landskap med en horisont i det fjerne, eller bare det å sette seg på huk og se hva som vokser under en busk i parken gir oss inspirasjon, en ro, en følelse av velvære i kroppen.

Som barn er det å se på, holde i hånden, lukte og smake en naturlig væremåte. Naturen er et sted for skattejakt, et rom i verden som byr på nyoppdagelser og forundring, lærdom og masse glede! Vi har begge vokst opp med denne type nærhet til natur, hvor det å være ute var en stor del av hverdagen. Formidling av oppbygning, funksjon og sammenhenger gjorde naturen til en trygg base. En barnlig nysgjerrighet ble vekket til live da vi som matglade voksne fikk øynene opp for at disse små grønne vekstene i grøftekanten, på engen eller i de dype skoger faktisk både er spiselige og har god smak! Og vårt vennskap startet med artsdrøfting av en plante på et instagrambilde. Denne skattejakten vil vi dele med deg gjennom denne boken.

For med plukkebrillene på er man ikke lenger i naturen, man er med naturen. Til stede og konsentrert i interaksjon med plantene, landskapene, sesongene. Totalt oppslukt i smaken av et rognskudd utenfor stien, eller flatt ut på ryggen på en sandstrand etter en sankerunde i vannkanten med plukkekurven full av tang ved siden av oss. Tilbake på kjøkkenet går oppmerksomheten fra «natur» til «spiselig natur», for vill mat bringer med seg helt nye muligheter. Nye smaker, med historie. Smaken av naturen. Smaken av parken på vei hjem fra jobb. Smaken av søndagsturen. Smaken av høsten som var. Smaken av dette øyeblikket, her og nå. Matopplevelser og livsberikelser fra håndplukkets verden som du kan gi deg selv!

Vårt ønske er at denne boken skal inspirere deg til å ta på deg det vi kaller «plukkebrillene», gå inn i naturen, se det vakre og utforske det rike spiskammeret. Vi tar deg med på tur i ulike typer natur; nær-, skogs-, kyst- og fjellnatur. Vi viser deg et utvalg av det som er å finne i disse habitatene og vi lar deg bli kjent med det vi fant der vi var. Du lærer om vekstenes kulinariske egenskaper, hvordan du kan nyte og konservere smakene og hvordan du kan lage mat på tur.

Intensjonen er å inspirere deg til å gi håndplukk en sjanse, og til å la den bli en ny dimensjon i livet, denne interaksjonen med naturen og alle disse spiselige plantene – eller som vi kaller det, håndplukk!

God tur og vel bekomme!

Kristin & Magnus

En liten smakebit fra boka

Tunbalderbrå

Nordens tuttifrutti! Her har vi en spiselig plante alle kan like: fruktig og god som en fruktkaramell, kan den benyttes til alle retter; salte så vel som søte. Blader og blomster har en smak av ananas, litt fersken og en liten x-faktor. Fokusperiode for plukking av bladene er juni. Blomstene plukker du i juli–september. Det er ingen forvekslingsmuligheter, så denne er trygg å plukke!

Størrelse: 5–20 cm høy urt med spredte og sterkt splittede blader. Blomstene er gulgrønne, halvkuleformede og sitter tett, ettersom de mangler de ytterste hvite kronbladene, slik vi ser hos prestekrage og kamilleblom. Planten har en sterk aromatisk lukt. Ettårig.

Tunbalderbrå er vanlig over hele landet, men mest i lavlandet. På mange slags jordtyper: på dyrket mark, brakkmark, stier, veiskjæringer, veikanter og gårdstun. Planten tåler mye tråkk, og de små frøene kleber seg til skotøy og hjul og spres på denne måten ved ferdsel og transport.

tunbalderbrå, oppskrift, sommermat, Håndplukk

Tunbalderbrå, bringebær og rømme

4 porsjoner
Du trenger: 4 ss rømme, ½ ss melis, en håndfull bringebær, noen tunbalderbråblomster

Tunbalderbråens overraskende tropiske smak gjør den til noe av det mest overraskende håndplukket. Med sine ananasliknende toner maner den frem smaksassosiasjoner til fjerne, palmefylte sandstrender. Men tunbalderbråen er i aller høyeste grad en norsk plante. En plante som utvider og utfordrer vår forståelse for hva smaken av vill natur kan være. Ananas? Nord for polarsirkelen? Jo visst! Ville bringebær, plukket rett fra busken er også i en klasse for seg selv.

Denne lille desserten inneholder også en klatt rømme, søtet med litt melis. Fettet og syrligheten i rømmen skaper balanse til blomstene, og leker i synergi med bringebærets syrlige aroma. En liten boks med søtet rømme er enkelt å ha med seg i tursekken og danner grunnlaget for gode matopplevelser på tur, enten det serveres blåbær, multer eller markjordbær. Faller valget på et annet bær enn bringebæret kan fortsatt tunbalderbråen være en god kavaler, men her er det også mulig å bruke flere og andre urter og blomster.

Bland rømme og melis godt, og hell det i en liten boks. Plukk tunbalderbråblomstene av stilkene. Er de store, kan de deles i to med en skarp kniv. Legg en liten klatt med rømme i en skål og dander bærene på siden. Legg til slutt tunbalderbråknopper innimellom bærene.

Nyt!

tunbalderbrå, oppskrift, sommermat, Håndplukk