Håndbok for superhelter

Da datteren til Elias og Agnes Våhlund fortalte at hun ble mobbet, ble de først rådville. Deretter vokste en fortelling frem, som kunne hjelpe barn i lignende situasjoner, Håndbok for superhelter. Elias er dagens gjesteskribent.

Publisert: Skrevet av: Elias Våhlund, forfatter (Kagge Forlag)

För fem år sen berättade min dotter att hon var mobbad.

Hon var nio år och hade precis bytt skola. För första gången på länge visste jag inte vad jag skulle göra. Jag som alltid har hittat lösningar på de mest omöjliga problem. Jag som hela mitt liv har levt på min kreativitet. Nu stod jag där, lamslagen, och visste inte hur jag skulle hjälpa henne.

När jag själv var liten och blev retad slog jag ned de som var elaka. Om jag slog tillräckligt hårt, slutade de. Men det kunde jag ju inte säga till min dotter. – Slå ned dem du bara så ska du se att det löser sig.

En lång och tung period följde. Frustrationen växte och jag kände att jag måste göra något. Inte bara för min dotter utan även för alla andra barn som är retade i skolor runt om i världen.

Sakta började en berättelse växa fram. Jag ville skriva en bok som tog upp detta ämne men som samtidigt var så spännande att barnen ändå ville läsa den. En bok som både gav hopp och ställde frågor. Då skulle vi kanske kunna undvika att det blev så personligt. Barnen kunde istället prata om karaktärerna i berättelserna.

Elias Våhlund, Agnes Våhlun, Håndbok for superhelter, Kagge forlag, barnebok, mobbing, bok om mobbing

Tillsammans med min fru Agnes började jag arbeta på en berättelse med skyhöga ambitioner. Målet var att skapa en bokserie som barn i hela världen skulle vilja läsa. En serie som var så spännande att barnen gick och längtade efter nästa del. En serie som gav kraft och mod till de barn som var retade och kände sig utanför. En serie som skulle göra skillnad.

I tre års tid arbetade vi oavbrutet med våra berättelser. Under dessa tre år illustrerade Agnes på heltid. Sida efter sida utan vare sig betalning eller löfte om att böckerna skulle bli utgivna. Det var fler än en person som sa att vi blivit galna. Men vi trodde på vår idé och vi var beredda att jobba hårt för att förverkliga den.

Nu, fem år senare, har vi kommit en bra bit på vägen. Vår första bok är en supersuccé och en av de mest sålda barnböckerna i Sverige förra året. Mängder av skolor använder Handbok för Superhjältar i sitt värdegrundsarbete. Dagligen får vi förfrågningar om skolbesök och föreläsningar. Vi sitter i förhandlingar med produktionsbolag om både tv-serier och filmer. En musikal håller på att skrivas. Spel, pussel, t-shirts och målarböcker kommer ut inom kort. Ett antal länder har redan köpt bokrättigheterna och många fler är på väg att göra det.

Dag för dag kommer vi allt närmare det mål vi satte upp. Att göra det lite lättare för barn och vuxna världen över att prata om mobbning.

 

Elias Våhlund