Han står bak tiårets mest solgte biografi

– Jeg trodde boken skulle bli en parentes i mitt forfatterskap, en liten utflukt som ghost writer, forteller David Lagercrantz om Zlatan-biografien. Drømmeobjektet nå? Greta Thunberg.

Publisert: Skrevet av: BOK365

Slik ble det altså ikke. Jeg er Zlatan (Font) ble en bestselger, og i tillegg nominert til Augustprisen. I Norge ble det den mest solgte biografien det siste tiåret, altså i årene 2010–2019.

Jeg er Zlatan

Kjøp i pocket her

– Den ble på mange måter mitt litterære gjennombrudd, og uten den hadde jeg aldri fått oppdraget om å skrive Millenniumsbøkene. På det intellektuelle planet ga den meg innsikt i en verden som ellers ville vært meg helt fremmed, og det forsøker jeg å utnytte når jeg skriver egne kriminalromaner, forteller David Lagercrantz, som skriver om en krim-heltinne med lignende bakgrunn som Zlatan Ibrahimovic.

Første boka til en generasjon

Lagercrantz hadde ikke trodd det skulle bli en slik suksess, verken i Sverige eller utlandet:

– Det gikk ikke å forestille seg. Jeg forstod at boken kom til å selge. Zlatan var kanskje vår største idrettsstjerne noensinne, men på dette nivået? Aldri! Det gikk forbi mine villeste drømmer.

Hva er det med Zlatans historie som fenger?

– Det er selvsagt mye, men fremfor alt hans reise – fra ghettoen, som han selv sa, til den absolutte verdenstoppen. Det var en «american dream» for første gang på svensk, og jeg ble dypt fascinert av hvordan han har gjort det: han har tatt seg fram og slått seg gjennom den usynlige muren som ofte stenger ute gutter med hans bakgrunn fra det etablerte samfunnet.

Og boken har nettopp appellert til unge gutter.

– Det som har gjort meg særlig lykkelig er at boken ble en inngang til litteraturen for mange unge mennesker som aldri har vært i nærheten av et bibliotek eller bokhandel. En hel generasjon leste Jeg er Zlatan som sin første bok.

«Gjør det med kjærlighet»

Det Lagercrantz husker best fra arbeidet med boken, var fra dagen Norge ble rammet av terror:

– Straks etter vi hadde hørt om terrorangrepet i Norge den 22. juli 2011 satt jeg og Zlatan ute på Milans treningsanlegg, Milanello. Vi var begge rystet, vi har barn i samme alder. Vi hadde da diskutert hvordan vi skulle gjøre det med den mest sensitive informasjonen i boken: pappaens drikkeproblemer, de tomme kjøleskapene som fikk Zlatan til å gå sulten, morens slag med sleivene. Skulle vi ha det med eller ikke? Grepet av stunden så Zlatan meg i øynene og sa: «Skriv om alt, David. Men gjør det med kjærlighet».

Og det bestemte David Lagercrantz seg for å gjøre:

– Neste morgen stod jeg opp klokken fire på morgenen og skrev om alt sammen. Men med kjærlighet.

Det er jo nå mest thriller og krim man forbinder med Lagercrantz forfatternavnet, men han forteller at han gjerne tar på seg et nytt biografiprosjekt i fremtiden – og han vet hvem han gjerne skulle skrevet om:

– Å ja, jeg skulle gjerne gjort det igjen – om jeg fikk et prosjekt som jeg virkelig tente på. Jeg syns Greta Thunbergs historie er helt enestående. Den skulle jeg gjerne skrive.

 

Her er tiårets mest solgte biografier

  1. David Lagercrantz: Jeg er Zlatan
  2. Ingar Sletten Kolloen: Dronningen
  3. Jens Stoltenberg: Min historie: Jens Stoltenberg
  4. Michelle Obama: Min historie
  5. Petter Northug: Min historie
  6. Anniken E. Jørgensen: Bare en natt til
  7. Sophie Elise: Forbilde
  8. Keith og Fox: Livet. Biografi om Keith Richards
  9. Asbjørn Bakke: Erik Bye
  10. Regine Stokke: Regines bok

 

 

Salg av biografier i norsk bokhandel 2010–2019, basert på tall fra Bokhandlerforeningen