Hålke – en roman om et ekteskap

Helene Uri skriver med innsikt og klokskap i sin nye roman, Hålke. Romanen stiller spørsmålene som er betimelige for så mange av oss på et tidspunkt i livet – hva er kjærligheten verdt, og hvem er det egentlig som eier sannheten om et ekteskap?

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Hålke, Helene Uris nye roman, er en skarpsindig og innsiktsfull beretning fra innsiden av et ekteskap. Ebba og Karl har vært gift i mange tiår. Nå er de pensjonister. Fysikken er ikke hva den en gang var, ekteskapet har gått inn i vinterfasen, men de kan fortsatt både tirre og tenne hverandre.

Det er vinter, og en dag er det så glatt og nediset utenfor at de isoleres inne i leiligheten. Etter en stund blir matmangelen påtagelig, klaustrofobien til å ta på – og frem fra fortiden dukker skyggene opp. Svik, utroskap, uvisshet, vold og manipulering – blåmerkene som kanskje ikke helt har bleknet likevel, bitterheten som ligger like under overflaten.

Hva bygger relasjonen deres egentlig på? Hva er kjærligheten mellom dem verdt? Hvem sitter på sannheten om relasjonen deres?

Helene Uri utforsker dynamikken mellom to som har tilbrakt store deler av livene sine sammen – og det gjør hun med kløkt. Hålke er godt skrevet. Her møter språklig behag innholdets tematiske ubehag i en perfekt balansegang.