GUA BAO – bao buns med soyaglasert svinekjøtt

Oppskriftene i kokeboka Alt asiatisk er både enkle, raske og farlig gode.

Publisert: Skrevet av: Fra boka Alt Asiatisk/ ARK-bloggen

Elisabeth og Tuan ønsker å inspirere flere til å lage asiatisk mat. I kokeboka Alt asiatisk deler de familiens beste oppskrifter og hemmeligheter. Boken gir en etterlengtet innføring i ingrediensene i asiatisk matlaging og er tilpasset utvalget i norske butikker.

Her får du trinn for trinn-oppskrifter på vårruller, bao buns, dumplings og bánh mì. Både boka og oppskriftene er rett og slett nydelige og må prøves!

Hvorfor ikke starte med Gua bao i helga?

GUA BAO – bao buns med soyaglasert svinekjøtt

Denne versjonen av bao buns lages med en mørk og klebrig soyasaus, saftig svinekjøtt og friske grønnsaker, og er en klar favoritt hos oss. Den er både enkel og rask å lage.

2 nakkekoteletter
1 ss olje til steking

1⁄2 ts pepper

Saus

1 ss lys soyasaus
1 ss mørk soyasaus
1 ss flytende honning
1⁄2 ss østerssaus
1 ts sesamolje
1⁄4 ts salt

Syltede gulrøtter

1 stor gulrot, ca. 200 g, i strimler
3 ss hvit eddik (5 %)
1 1⁄2–2 ss sukker
1 klype salt

Tilbehør:

6 bao buns  (Se under)
Agurk i tynne skiver
Koriander/hakket vårløk
Ristede sesamfrø

Skjær gulrøttene i så tynne strimler du klarer, ca. 5 cm lange. Bruk et mandolinjern hvis du har det. Bland sammen eddik, sukker og salt, og legg gulrøttene til sylting i blandingen i minst 1 time. Dette kan du godt lage dagen før. Rett før servering klemmer du av det overflødige vannet.

Fjern beina på nakkekotelettene og kutt dem i lange strimler, på ca. 2 x 5 cm. Varm olje på middels høy varme i en stekepanne og spre kjøttet utover. Stek i ca. 2 minutter på hver side.

Bland sammen sausen i en bolle, hell den over kjøttet og skru ned varmen litt. La det trekke i ca. 5 minutter til kjøttet blir gjennomstekt, og vend kjøttet jevnlig underveis.

Damp baoene i en bambusdamper eller andre typer damp- kokere slik at de blir ferdig samtidig med kjøttet. Brett opp baoene og fjern bakepapiret i midten, og smør litt av sausen på begge innsidene. Legg i kjøtt, syltede gulrøtter, agurk og koriander. Topp gjerne med litt ristede sesamfrø.

 

Grunnoppskrift Bao Buns

6 stk
1 time og 30 min

250 g hvetemel
1 ts sukker
1 ts tørrgjær
1⁄2 ts bakepulver
Ca. 1 1⁄2–1 3⁄4 dl lunkent vann
Bakepapir: Klipp 6 halvmåner på ca. 9 x 9 cm

Bao buns har vært trendy lenge, disse dampede bollene er kjent for å være ekstra myke og luftige. Fyllet kommer i mange ulike varianter – her er det bare fantasien som setter grenser. Min grunnoppskrift gir deg silkemyke og gode bao buns hver gang.

Bland mel, sukker, tørrgjær og bakepulver i en bolle. Fuktig- heten i melet avgjør hvor mye vann du skal ha, så hell i litt av gangen og rør slik at deigen samler seg. Kna deigen slik at den samler seg til en rund bolle. Dekk bollen og la deigen hvile i 15 minutter.

Strø litt mel på kjøkkenbenken og kna deigen godt til den blir jevn og fin, i ca. 2–3 minutter. Fordel deigen i seks like store emner.

Kjevle hvert emne ut til en lang oval på ca. 17 x 9 cm. Legg det utklipte bakepapiret på den ene siden av deigen og brett den andre siden over, slik at de overlapper. Gjenta prosessen med alle emnene. Dryss på litt mel på et brett og legg over baoene. Dekk brettet og sett det til heving ved et lunt sted i ca. 30–40 minutter.

Damp dem i en bambusdamper eller andre typer dampkokere i 12–14 minutter.

Ferdig dampede bao kan fint fryses ned og dampes varme igjen fra frossen tilstand, i ca. 8-10 minutter.