Gro Harlem Brundtland fyller 80 år

Sofie Frøysa: – Brundtland er tidenes forbilde.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

20. april fyller Gro Harlem Brundtland 80 år.

Gjennom et langt arbeidsliv, først som lege og senere som Norges første kvinnelige statsminister, kjempet Gro Harlem Brundtland for at kvinner verden over skulle få bestemme over egen kropp.

– Gro Harlem Brundtland banet vei og gikk foran og skapte historie, sier komiker Sofie Frøysaa om sitt idol. Frøysaa er som den tidligere statsministeren feminist, og ga i fjor ut boka Jenteloven sammen med Ulrikke Falch om hvordan seksuell trakassering begynner allerede på barneskolen.

Brundtland for de små

– Jeg beundrer Brundtlands direkthet og kompromissløse væremåte, sier Kristin Grue som i disse dager debuterer med en biografi for de aller minste om Brundtland, Min første biografi: Gro Harlem Brundtland, illustrert av Lina Raknes.

Biografi for barn om Gro Harlem Brundtland, Norges første kvinnelige statsminister

Grue har i lang tid vært opptatt av Gro Harlem Brundtland og har kost seg med researcharbeidet i mange måneder.

– Hun inspirerer meg til å se min egen styrke og egnethet, i situasjoner der frykten og redselen for å mislykkes ligger bak og lurer.

Et rettferdig, empatisk og følsomt medmenneske

Spesielt kjent er Brundtland for sin kvinneregjering. Hun jobbet ustanselig for at kvinner også skulle få være med å bestemme landets kurs og politikk.

– At hun, som ung kvinne, på 70-tallet, våget å si sin mening, heve sin røst – foran og blant drøssevis av gutta på gølvet – er for meg svært fascinerende, sier Grue.

Grues bok om Brundtland gis ut i anledning 80-årsdagen den 20. april.

– Gro var, og er fremdeles modig og uredd. Og ikke bare det, hele veien i sin politiske karriere har hun også vært et rettferdig, empatisk og følsomt medmenneske, sier Grue.