Grillede koteletter med urtemarinade og tilbehør

Sulten? Lukk øynene og forestill deg grillede koteletter med urtemarinade. Noe annet du kunne tenke deg til middag i dag? Ikke? Vel, da gir kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen deg en fortreffelig oppskrift her.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Grillmat er god kveldsmat. Når dagen er på hell, er det på tide å fyre opp grillen og fortape seg litt i flammene. Pass på at grillen er ordentlig varm før du legger på maten, grillskorpe er godt.

 

4 porsjoner

 

4 koteletter

3 paprika, gjerne i forskjellige farger, i store biter

1 squash, i store biter

1 aubergine, i store biter

1 rødløk, i båter

1–2 ss olivenolje

 

MARINADE

1 ½ dl olivenolje

2 dl grovhakkede urter, for eksempel oregano, timian, persille, basilikum og salvie

5 hvitløkfedd, grovhakket

finrevet skall av 1 sitron

saften av ½ sitron

½ ts chiliflak eller ¼ ts chilipulver

salt og pepper

 

Bruker du kullgrill, er det like greit å fyre den opp med det samme. Har du gassgrill, kan du sette den på 5–10 minutter før du skal grille.

Start med marinaden. Ha alle ingredienser unntatt salt og pepper i en foodprosessor, og kjør til en godt blandet marinade. Det er ikke så farlig om ikke alt er finhakket – jeg liker det litt rustikt. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt mer chili eller sitronsaft.

Skyll og tørk kotelettene. Legg dem i en stor, tykk plastpose, og hell i litt under halvparten av marinaden. Fordel marinaden ved å gni kotelettene gjennom posen. Sett kotelettene til side, og la dem godgjøre seg cirka ½ time.

Ha grønnsakene i en stor bolle, drypp over litt olivenolje og vend sammen slik at alle grønnsaker blir dekket med olje. Kvern over litt salt og pepper, og legg grønnsakene i en grillkurv. Har du ikke grillkurv, legger du grønnsakene rett på grillen. Stek dem til de får grillfarge, snu dem og stek dem på den andre siden, til de er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand. Rist gjerne godt på kurven innimellom slik at alle grønnsaker får farge.

Ha grønnsakene i en stor bolle og dekk den med aluminiumsfolie.

Grill kotelettene. De skal også få fin grillfarge før du snur dem. Når de er gjennomstekt – steketiden er selvsagt avhengig av tykkelsen på kotelettene – legger du dem over på et fat, dekker med aluminiumsfolie og lar kjøttet hvile frem til servering.

Skjær gjerne opp grønnsakene i mindre biter og bland med noe av marinaden som er igjen.

Legg grønnsakene midt på et stort fat. Legg kotelettene på toppen. Har du litt marinade til overs, kan du helle den pent over kotelettene.

 

TIPS: Det passer fint med poteter til kotelettene. Kok dem nesten møre, i 15–20 minutter, hell av kokevannet og legg potetene i en ildfast form. Drypp over litt olivenolje, dryss over salt og stek potetene i en forvarmet ovn ved cirka 200 °C i 20 minutter. Alternativt kan du pakke dem i aluminiumsfolie, og legge dem på grillen.

 

Matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Himmelske brød, Hverdagsmat, matblogg, matoppskrifter, middagstips, bakeoppskrifterTidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Til høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, der hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.