Gratis oppskrift og tips fra Knit me

Knit me gir deg tips om hvordan du skal ta vare på strikkeplaggene dine, og attpåtil en gratis oppskrift på superfint pannebånd!

Publisert: Skrevet av: Trine Johnsen, Knit me

Trine Johnsen, som står bak nettstedet knitme.no og strikkeboka Knit me: Strikk med kjærlighet gir deg gode råd om behandling av håndstrikkede plagg:

Ullas naturlige egenskaper

Ull er naturlig varmende, pustende og selvrensende og en fantastisk råvare. Her i Norge er vi så heldige at vi har et fantastisk utvalg av garn å velge mellom.

gratis strikkeoppskrift på pannebåndet Tvist fra strikkeboka Knit me

Vi i Knit Me har valgt å satse på håndstrikkegarn som ikke klør, føles godt mot huden, i tillegg til godt å strikke med. Vi har også valgt å unngå superwashbehandling og streber etter at våre garnkvaliteter skal være mest mulig rene og naturlige.

Vask og stell av våre kjæreste ullplagg

Det finnes mange meninger om hvordan det er best å vaske og ivareta strikkede plagg.

Rene ullprodukter trenger ikke gjentatt vask, ofte kan det være nok å henge plagget til lufting utendørs. Spesielt når det er oss voksne som bruker plagget og det ikke er skittent i seg selv.

Når det gjelder bruk av strikkaplagg for småfolk er bruken en litt annen. Aktive dager med lek og mye aktivitet gjør at ullplaggene skitnes til på en helt annen måte enn hos oss voksne, og dermed må de også vaskes oftere.

All ull skal i utgangspunktet tåle å vaskes på ullprogram i maskinen, selv om det står håndvask på banderolen. Men kjenn din vaskemaskin og vit at den er til å stole på før du ta sjanser med et strikket plagg det er lagt mye tid og kjærlighet i å lage.

Det er spesielt viktig å være forsiktig med ren ull som ikke er superwashbehandlet, slik som våre garnkvaliteter i Knit Me. Er du usikker, kan det være lurt å strikke en prøvelapp i garn som ikke er superwashbehandlet og prøve den på ullprogrammet i maskingen. Eller holde seg til å  vaske for hånd.

Et plagg med nupper er ikke ødelagt

Ofte er det sånn at de første tegn til slitasje i et ullplagg vises gjennom nupping. Det er lett å bli både frustrert og skuffet over et plagg man har brukt lang tid på å strikke, begynner å nuppe etter kort tids bruk.

En fast følgesvenn for alle ullplagg, både håndstrikkede og kjøpte, bør være en enkel nuppefjerner. En kjapp runde med denne ved behov gjør at plagget igjen ser ut som nytt, og vår erfaring er at nuppingen avtar etter hvert og plagget vil holde seg pent i mange år.

 

Strikkehilsen fra Trine

 

TVIST PANNEBÅND

gratis strikkeoppskrift på pannebåndet Tvist fra strikkeboka Knit me

VANSKELIGHETSGRAD
Litt øvet

STØRRELSER
3–5 år (6–8 år) voksen.

GARN OG GARNMENGDE
50 gram Knit Me Merino for alle str.

PINNER
Rundpinne eller stømpepinner 3 mm.

STRIKKEFASTHET
Det er vanskelig å angi strikkefasthet for denne typen strukturstrikk, men pannebåndet utgjør ca. 11 cm i bredden totalt.

KONSTRUKSJON
Arbeidet strikkes frem og tilbake på pinnen og sys sammen i endene til slutt.
Legg opp 45 m på pinne 3. Første og siste maske er kantmasker, resterende masker strikkes i falsk patent på følgende måte: Første pinne etter opplegg er vrangpinne og strikkes slik; 1 m løst vridd over (kantmaske), *1 m rett, 1 m løst vrangt over, 2 m rett*, gjenta mellom * til det gjenstår 1 m på pinnen, strikk siste m vrangt (kantmaske).

Andre pinne etter opplegg er rettpinne og strikkes slik: 1 m løst vridd over (kantmaske), *3 m rett, 1 m løst vrangt over*, gjenta mellom * til det gjenstår 1 m på pinnen, strikk siste m vrangt (kantmaske).

Gjenta disse to pinnene til arbeidet måler ønsket antall cm iht. størrelse:

3–5 år: 45 cm
6–8 år: 47 cm
Voksen: 49 cm

Fell av alle masker. Vri arbeidet en gang, og sy sammen endene. Skyll arbeidet og la det tørke flatt.