Gjør naturen til mer enn kulisser

– Gjennom å gjøre naturen og naturkreftene til mer enn bare kulisser, håper jeg å legge en ekstra dimensjon til handlingen, forteller Frode Granhus om Forliset – en av krimbøkene du kan glede deg til denne våren (utgivelse 15.02.17).

Publisert: Skrevet av: BOK365

Frode Granhus debuterte med kriminalromanen Hevneren i 2003. Senere har det kommet ytterligere fem Lofot-krimbøker, hvorav to har vært nominert til Bokhandlerprisen, en til Rivertonprisen og en til Brageprisen. Med sin sjette kriminalroman beveger han seg mellom tradisjonell krim og en psykologisk thriller.

– Jeg hadde lyst til å skrive noe som var litt forskjellig fra min forrige bok Kistemakeren, samtidig som jeg ville beholde Lofotkrim-signaturen. Jeg så for meg en avsidesliggende institusjon, snart isolert fra omverdenen på grunn av en langvarig kuldeperiode, hvor den eneste adkomstveien – en smal fjordarm – var i ferd med å islegges. Det lå et slør av grøssende ubehag over det jeg fikk frem, og da var jeg i gang.

 

Dvelende uhygge

Forliset (Vigmostad & Bjørke) starter med at en fiskeskøyte går ned i Reinefjorden i Lofoten. To dør, mens to overlever. Når de overlevende blir funnet drept flere år senere, begynner Rino Carlsen å grave i den gamle saken. Det fører ham til en rusinstitusjon og til fire kvinner som forsøker å finne veien tilbake til samfunnet.

– Jeg forsøker å gå nærmere innpå noen av karakterene i denne boken, noe som til en viss grad innebærer et litt roligere tempo. Samtidig håper jeg å kompensere med en dvelende uhygge, der leseren aldri skal føle seg trygg på hvem en kan stole på. Forliset er nok en slags krysning mellom en psykologisk thriller og en mer tradisjonell krim.

Forhåndsbestill boken her

 

Takknemlige kulisser

Granhus’ kriminalromaner foregår alle med Lofotens værbitte natur som bakteppe. Dette er svært takknemlige kulisser for en kriminalroman, synes Granhus selv:

– På mange måter er det naturlig for meg å skrive fra et landskap jeg kjenner, samtidig tenker jeg at jeg får litt gratis ved å skrive fra Lofoten. Høye, ugjestmilde fjell, trange fjordarmer, kombinert med lunefulle naturkrefter, gir ofte den litt klaustrofobiske stemningen jeg liker.

– Det er et bitende kaldt Lofoten jeg presenterer, det er mørketid, og hendelser i nåtid og fortid er kanskje ikke slik de fremstår ved første øyekast. Min etterforsker Rino Carlsen kjenner tidlig på et krypende ubehag når han begynner å nøste i et makabert funn, og jeg håper at ubehaget smitter over på leseren, og at det sitter innkapslet til siste side er lest.