Gjør deg klar for å bli hektet

Den mørke og intense thrilleren «Elskede barn» av Romy Hausmann omtales allerede som en av årets mest spennende krimbøker.

Publisert: Skrevet av: Maria Myrvoll

Sjelden har vel ordet brakdebut kommet mer til sin rett; de norske anmelderne er uvanlig begeistret for det nye krimtalentet.

I VG omtaler Elin Brend Bjørhei historien som «like grusom som den er håpefull», og skriver: «Allerede fra første setning fanges leseren inn i en til tider klaustrofobisk thriller. (…) En meget god og oppslukende psykologisk thrillerdebut som skaper store forventninger til Hausmanns neste thriller.» Hun gir boka en sterk femmer på terningen.

 

Leker Gud

Tenk deg en liten hytte i skogen. Der inne har en mann fullstendig kontroll på en liten familie: Lena og to barn som er født og oppvokst i hytta. Han er som Gud; skaper dag og natt. Han overvåker alt fra måltider, toalettbesøk og lesing, og beskytter dem mot alle «farer» som finnes ute i den virkelige verden. En dag klarer Lena å rømme.

Det er 14 år siden Lena forsvant brått fra familien sin, og ingen har hørt fra henne siden. Nå får foreldrene beskjed om at hun antagelig er funnet, og reiser til sykehuset hvor en kvinne ligger sterkt skadet. De er fulle av både håp og vantro. Men håpet knuses når de oppdager at det ikke er datteren som ligger der. Barnet til den sårede kvinnen, derimot, er som en tro kopi av datteren deres. Det er nå historien begynner…

 

Uhyggelig god

Cathrine Krøger, Dagbladet 

 

Internasjonal suksessdebut

Forfatteren Romy Hausmann er født i DDR og har tidligere jobbet som journalist i Tyskland. Hennes bakgrunn fra DDR har vært en viktig inspirasjon for Elskede barn. Boka ble en sjelden suksess i hjemlandet Tyskland, der den føk rett inn på førsteplass på bestselgerlista – og ble liggende på lista i utrolige 45 uker.

Boka er solgt til over 20 land, og rekken av gode anmeldelser er lang. Financial Times omtalte boka som «uovertruffen og neglebitende», mens i England skrev Sunday Independent om Elskede barn at den er en «smart og original bok». Daily Mail istemtemer: «Skremmende og overbevisende, denne er hjerteskjærende.”

 

«Det burde ikke vært lov å si dette allerede i begynnelsen av januar. Jeg gjør det likevel: Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert.»

Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

Et gotisk eventyr som det er umulig å legge fra seg

Ola Hegdal, NRK

 

Se Romy Hausmann fortelle om Elskede barn i videoen under:

 

 

Foto: Unsplash/Annie Spratt