Gjenkjennelig dystopi

– Det er en slags My fair lady-historie om en robot som må gå fra å være nerd til å bli superkul, sier Hasse Hope.

Publisert: Skrevet av: BOK365

Hasse Hope debuterer som forfatter. Ungdomsboken Compis (Aschehoug) er en scifi-komedie satt til en nær fremtid:

– Boken foregår i Oslo i år 2057, hvor selskapet PrivatOil skal lansere en ny robot – verdens første helt menneskelignende robot, forteller Hope.
Compis, Hasse Hope, ungdomsbok, boktips til ungdom

Roboten heter Compis, og skal selges til ensomme ungdommer som ikke har venner. Men det er bare ett problem med den nye roboten:

– Selv om den er intelligent, og kan gi omsorg og trøst, så mangler den den ene tingen er viktig for unge mennesker: at den må være kul. For Compis er det mest nerdete vesenet noensinne, forteller Hope.

Compis må lære seg å bli kul lynraskt, og det på gamle måten: ved å gå på skole og menge seg med de kuleste.

Ikke sølvfoliehatter

Hope ønsket at samfunnet skulle være gjenkjennelig for leseren.

– Jeg ville ikke at handlingen i Compis skulle utspille seg i år 2200, liksom. Jeg ville ikke ha en klisjefremtid med sølvfoliehatter. Det har vært gøy å leke seg med fremtiden, og å tenke ut hvilken vei samfunnet skal ta. Men samtidig er boken en kommentar på hvordan ting er i dag og hvordan det kommer til å bli, på en måte som er forståelig for ungdom, forteller Hope.

I Compis ønsket han å sette utviklingen i ungdomskulturen på spissen:

– I fremtiden har alle skoler har noe som heter «Kulhetsindeksen». Den rangerer hvor kul du er utfra hva som skrives om deg i sosiale medier, hvor mange likes du får, hva du legger ut og om du henger på kule steder. Dette setter det jo litt på spissen hvor viktig det oppleves for en tenåring i dag å være kul, eller ikke, sier Hope, og legger til:

– Hvis jeg har gjort jobben min riktig så får leserne en morsom og leken science fiction-bok som ikke tar seg selv for seriøst, og som kanskje får noen til å tenke på samfunnet rundt oss virker.