Gi blomkålen hovedrollen

Blomkålwings kan fort bli din nye helgefavoritt.

Publisert: Skrevet av: Berit Rødstøl, oppskrifter fra Grønn bonanza

Mange har kanskje et nyttårsforsett om å spise både sunnere og grønnere. Da er kokeboka Grønn bonanza en perfekt start for å lære mer om hvordan man kan lage både gode og smakfulle retter.

Mia Frogner tar alle sanser i bruk når hun formidler sitt ektefølte engasjement for de grønne råvarenes muligheter, tilberedelsens liflige dufter og nytelsen av det ferdige resultatet. Sosialt samvær er en like viktig ingrediens i Mias oppskrifter som ferske råvarer. Matlagingen skal skje i fellesskap og bordets gleder nytes i lag med andre. For mat er mer enn mat, mat er sanselig glede og samvær.

Bærekraftig matkultur

I Grønn bonanza møter du hjemlige råvarer som potet, blomkål og gulrot i spennende kombinasjoner med innslag fra andre kulturer. Over 60 fristende oppskrifter får følge av Mias korte personlige tekster om maten, tilberedelsen og nytelsen. Mia ivrer for at vi skal øke vårt forbruk av grønt, ha en bærekraftig matkultur, velge kortreiste og helst økologiske råvarer, tenke miljøvennlig oppbevaring og ikke kaste rester. Hennes kloke og tidsriktige matfilosofi heter Grønn bonanza, og den smaker av fest! Til daglig jobber Mia Frogner også som miljø- og matsjef for Øyafestivalen. I tillegg til Grønn bonanza har hun utgitt Grønnere! (2018) og Mer enn mett (2020). Følg henne på instagram på @greenbonanza.

 

 

Fra Grønn bonanza av Mia Frogner:

Blomkålwings

Snacks til 2 personer

1  Blomkålhode, det største du finner
1,5 dl hvetemel
1,5 dl plantemelk
0,5 dl vann
1 ts hvitløkspulver
1 ts løkpulver
1 ts spisskum
2 ts paprika
0,5 ts chili
0,5 ts salt
1 ss smør eller plantesmør
2 dl BBQ-saus, enten fra flaske eller fra oppskriften i boken på siden 125.

Hvert år rundt Super Bowl florerer internett av oppskrifter som er the perfect game snack. Der er det mye chicken wings, steak and sauce, chips and dip, og vegetar- og veganbloggerne skal selvfølgelig ikke være noe dårligere enn sine kjøttspisende kollegaer. Super Bowl er tradisjon på lik linje med jul, bursdag og Thanksgiving kombinert, så du kødder ikke med the wings. Selv ikke når de er av blomkål.

Jeg har aldri sett en Super Bowl-finale, men jeg har spist min andel wings, og da er de av blomkål. Det høres kanskje rart ut, men blomkålen er den mest fleksible grønnsaken som finnes, så det er klart den kan bli til wings. Jeg lager disse i tre steg, og du kan droppe det første, men jeg tør garantere at det er verdt det. Det er ikke mye arbeid i disse, men det tar litt tid, ettersom de skal tre runder i ovnen. Som sagt – du kødder ikke med the wings.

€Steg 1:

Sett ovnen på 200 grader, og del blomkålhodet i små buketter. Jeg liker å bruke hendene så langt det er mulig i stedet for kniv. Prøv å få bukettene i omtrent like store deler. Legg dem utover et bakepapir på bakebrett, og sett dem midt i ovnen. La dem stå til de er gylne.

Steg 2:

Bland i mellomtiden sammen plantemelk, vann, hvetemel og tørre krydder (la smør og BBQ-saus være, de er til neste steg). Rør det godt sammen til det er en røre à la tykk pannekakerøre. Ta blomkålen ut av ovnen, og dypp hver bit i røra. Pass på at det fyller seg i alle tomrom og stilker. La overflødig røre renne av før du legger bitene tilbake på bakebrettet. Stek dem videre i ca. 20 minutter til røra har blitt sprø på utsiden.

Om du lager din egen BBQ-saus, anbefaler jeg å kjøre den glatt med en stavmikser.

Steg 3:

Varm opp smør og BBQ-saus i en kjele, og ha det deretter over i en romslig bakebolle. Ta blomkålen ut av ovnen og over i bakebollen, og bruk en slikkepott til å røre forsiktig rundt slik at alle bitene er dekket av glasering. Legg dem tilbake på brettet, og sett det tilbake i ovnen i ytterligere 20 minutter.

Disse er helt perfekte sammen med rå gulrot og selleristang, og en enkel dip av rømme eller cashewkrem og hvitløk og/eller pepper.

 

Cashew-krem

Glad i rømme? Det er jeg og. Derfor lager jeg ganske ofte et glass cashewkrem som får stå på gullplassen i kjøleskapet, slik at uansett hva jeg skal spise, kan jeg ta ut det glasset
i stedet for en rømmeboks, og bruke den til alt.

Cashewnøtter er noe av det beste du kan spise av nøtter, de er forholdsvis lave på kalorier, og når du kjøper dem rå fremfor fritert og saltet, er de også sunne for deg.

Det er to måter å lage cashewkrem på: lang og kort. Den lange betyr at du lar cashewnøttene ligge i bløtt over natta eller opp til et døgn. De skal bløtlegges for at det skal være lettere for kroppen å ta opp all næringen i dem, og for at du skal få den silkemyke konsistensen vi tross alt er på jakt etter her. Den korte varianten, som er min favorittmåte, betyr at du enten legger nøttene i nykokt vann, eller rett og slett koker cashewnøttene i vann i 5–10 minutter før du lager kremen. Enkelt som fy!

Det er viktig her at cashewnøttene er usaltet. Det finner du som regel sammen med baketingene i hylla på matbutikken, eller du får tak i det i løsvekt på gode helsekost- og grønnsakbutikker.

Ingredienser

2 dl rå, usaltede cashewnøtter
1 ss kokt vann
1 ss ferskpresset sitron
En liten klype salt.

Kok cashewnøttene i en kjele i 10 minutter. Finn frem blender eller matmølle (om du kun skal lage av 2 dl, og ikke mangedoble, er det smart med en liten blenderboks for at bladene skal få tak). Hell av vannet på nøttene, ha nøttene over i matmølla, sammen med ferskpresset sitron og salt. Kjør det til det er malt, og spe forsiktig med vann til du har ønsket konsistens.