Brageprisen til Nina Lykke for Full spredning

Nina Lykkes skarpe humor lyser opp i vintermørket. Nå har hun fått Brageprisen!

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Nina Lykkes nye roman, Full spredning, viser oss de mørke sidene våre, småligheten og egoismen vår, alt vi forsøker å skjule for oss selv og for menneskene rundt oss.

Full spredning er en skarp, morsom, beksvart og forfriskende roman om selvinnsikt og fornektelse. Og den går sin seiersgang blant leserne og kritikerne.

«Lykkes enda bedre! Få lykkes bedre med å harselere med oss bortskjemte nordmenn enn Nina Lykke … I Full Spredning er det rett og slett blitt mer plass til samfunnssatire, som Lykke behersker så godt. Det er flaut og gjenkjennelig, morsomt og mørkt. Ingen beskriver den hvite middelklassens uutholdelige letthet morsommere enn Nina Lykke.» Trine Saugestad Hatlen, VG

Dette er ei bok mange vil oppdage under juletreet i år, og det skal de prise seg lykkelig for!

Brageprisen

Nina Lykke har fått Brageprisen 2019 i klassen skjønnlitteratur for Full spredning. Her er et utdrag fra juryens begrunnelse: «Full spredning inneholder fandenivoldske betraktninger om mennesker som prøver å holde tritt. Romanen er samtidig en skarp og godmodig kommentar til et samfunn der velstand og overflod har gjort oss kravstore og dvaske. Hvermannsen forlanger et liv som evig unge, friske og lykkelige. Full spredning er en usedvanlig velskrevet og morsom roman.  Lykke balanserer hårfint mellom stereotyp overdrivelse og emmen og flau gjenkjennelse. Karakterbeskrivelsene er helstøpte. Det er skarpt og presist skrevet. Det er nådeløst og avslørende. Rett og slett frydefull lesning!»

 

Full spredning av Nina Lykke

Les om Nina Lykkes forrige roman Nei og atter nei her.

Høy gjenkjennelsesfaktor

Nina Lykke er en mester i å bygge opp karakterer vi gjenkjenner oss i, på godt og vondt – veldig ofte vondt.

«Lykke har et sylskarpt blikk for hva som rører seg i tiden … Nina Lykke er en av norsk litteraturs mest begavede satirikere … De presist avleverte sarkasmene om alt fra voksne, hjemmeboende barn til vår tids grenseløse individualisme, virker på den ene siden som tikkende latterbomber, på den andre som kilde til dyp depresjon.» Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

Mens du leser, mesker du deg i hovedpersonens dårlige beslutninger og mørke utsyn på livet og menneskene hun møter på sin vei.

«Ingen kjenner understrømmene i befolkningen så godt som en fastlege. Jeg har vært gjennom alt sammen, glutenfritt, laktosefritt, sukkerfritt; annenhver overskrift i avisene og på nettet får friske mennesker til å tro at hvis de bare slutter å spise brød eller ost, vil alt falle på plass. De middelaldrende forstår ikke hvorfor de er så trette hele tiden. Det er fordi du begynner å bli gammel, forteller jeg dem, men de tror at dette med aldring ikke gjelder dem, slik de tror at dette med døden ikke gjelder dem. At det kommer til å gjøres et unntak i deres tilfelle.» Utdrag fra boka.

Duket for kaos

Elin jobber som fastlege og har levd et langt liv med en mann hun kanskje ikke liker særlig godt. Hver og en som kommer inn på kontoret hennes, tygger på den allerede tynnslitte strengen som utgjør tålmodigheten og medfølelsen hennes. Troen på menneskeheten falmer stadig mer for hver pasient som virvler gjennom kontoret hennes, med plagene, klagingen og selvmedlidenheten sin.

Så møter hun Bjørn. En gammel flamme. Og livet er duket for kaos.

«Nina Lykkes utroskapsroman burde skrives ut på blå resept. Sylskarpt og fornøyelig om det forbudte … en av våre skarpeste observatører på ekteskap og samliv … Årets bok går rett til kjernen, og er hennes beste til nå, fordi den er hennes modigste: Hun tør å krafse i det aller tarveligste, så leseren kjenner det i magen, enten som en boblende latter fra dypet eller som en klump av ubehag.» Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

Dette er mesterlig fortalt, humoristisk og vondt på samme tid. Og bare vent, det er mulig du møter deg selv i døra mens du leser Full spredning. Risikoen for gjenkjennelse er himla påtagelig!

«Skarpt, sanselig og svært underholdende om fastlegen Elins utroskap og de opprørende hendelsene i kjølvannet av det. I tillegg er romanen ubetalelig morsom … Lykke skriver usedvanlig friskt, uten filter, med glidende overganger mellom før og nå. Hennes samtidsdiagnose er røntgenskarp og hudløs; om velstanden, selvgodheten og grådigheten, om narraktigheter og utilpassheter som ved den minste bekymring, hos de innbilt syke, invaderer legekontorene … Det er blitt en herlig leseopplevelse, men er det ingenting jeg har å klage over? Jo, at romanen kunne vært lengre enn sine 288 sider!» Stein Roll, Adresseavisen