Fuglene under himmelen

En vakker romanperle fra Karl Ove Knausgård, med fotografier som vil ta pusten fra deg.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Fuglene under himmelen ser ut som en unnselig liten sak ved første øyekast. En roman på skarve 61 sider, med noen svarthvittfotografier i.

Men i øyeblikket du begynner å bla i denne lille perla, er du solgt.

Fotografiene er unike, dramatiske, vakre og forunderlige, og de understøtter historien perfekt. Gir teksten enda mer mening, balanserer handlingen, beriker universet.

En kvinne har flyttet tilbake til barndomshjemmet for å ta vare på sin gamle mor.

Moren er syk og svakelig. Kroppen er skjør, stemmen såvidt hørbar, men blikket er glassklart og tilstedeværelsen hennes sterk.

Da kvinnens datter en dag kommer på besøk, uten forklaring på hvorfor, men med en tydelig byrde på skuldrene, forrykkes balansen mellom de tre kvinnene.

Språket i Fuglene under himmelen er elegant, lett og behagelig, fotografiene intense og magiske.

Dette er en vakker roman, som gir et deilig avbrekk fra hverdagen – og når boka er ferdiglest, får du lyst å ringe moren din, før du løper ut til der fuglene flyr under himmelhvelvet, med et kamera i hendene.

Fuglene under himmelen danner utgangspunkt for forestillingen Venter, som handler om en moderne Solveig fra Peer Gynt. Urpremieren er under Festspillene i Bergen 2019, regien er ved katalanske Calixto Bieito, og med fotografier av Stephen Gill.

 

Les om Knausgårds bok om Edvard Munch Så mye lengsel på så liten flate