«Flytt deg, Roald Dahl!»

Ta med deg barna inn i et helt vidunderlig univers. Beistet og Bettina har alt en skikkelig god barneroman skal inneholde!

Publisert: Skrevet av: Siri Ifarnæss, Gyldendal

Lengter du etter å lese ei bok med barna, som gjør både barna og deg akkurat så oppslukte som du ble av dine egne favorittbøker fra barndommen? Som bobler over av sjarm og underlige påfunn, og som gjør at dere bare må lese ett kapittel til, og ett til, og ett til?

Vi har funnet den! Beistet og Bettina er den mest underholdene barneboka jeg har lest siden mamma leste, ja, nettopp, Roald Dahl sine bøker høyt for meg på senga for snart 40 år siden. Ikke bare er hele universet like frydefullt underlig og morsomt, men karakterene er så til de grader elskbare, og historien er både ganske vill, helt usentimental og fri for moralske pekefingre. Og alt dette til tross for at det handler om barnehjemsbarnet Bettina, som blir adoptert av en tvers igjennom usympatisk, enslig mann.

 

Terningkast 6 - Vega Forlag

Flytt deg, Roald Dahl»

«Morsomt, makabert og befriende usentimentalt»

Marie Kleve, Dagbladet

 

Den uvanlige forespørselen

Jeg vil ha enda et måltid

Jeg vet nøyaktig hva jeg vil ha å spise. Og det er noe jeg aldri har smakt før.

Det er noe som bråker og finnes i alle utgaver og størrelser, i alle land i hele verden.

Det er ikke en ting, det er ikke et dyr.

Jeg skal ikke holde deg på pinebenken lenger.

Mitt neste måltid skal være…. et barn.

Ebenezer Tweezer er en grusom mann med et fantastisk liv. På loftet hans bor beistet. Han vil helst ikke gi beistet et barn å spise. Men Ebenezer er 511 år gammel, og for å holde seg i live, trenger han ungdomseliksiren beistet gir ham i bytte.

«Ebenezer funderte på hvor mye han egentlig brydde seg om barn når det kom til stykket. Han hadde ikke særlig lyst til å skaffe et til beistet, men det kunne da umulig være barn der ute som var viktigere enn hans eget liv?»

Beistet er en utspekulert, stor, grå kladas med tre svarte øyne, to svarte tunger og en stor, illeluktende munn. Det har spist mange ting, alt fra kongekobraer til kronjuveler, men nå har det et nytt etegilde i tankene.

 

 

Bettina, er en opprørsk og uregjerlig rampeunge som har gjort alle tenkelige, og utenkelige, rampestreker. Hun blir adoptert av Ebenezer Tweezer fra Instituttet for veloppdragne gutter og snille piker. Hun er også beistets neste måltid.

Med dette utgangspunktet og en helt særegen fortellerglede hele boka igjennom, ligger det til rette for mange oppslukende lesestunder, både for barn og voksne.

Sjelden har jeg sett en barnebok falle så til de grader i smak uavhengig av alder. Sjelden har jeg sett en barnebok få så mye spalteplass og så unison begeistring fra anmelderne.

 

«Hvis du har «lese mer for barna» som nyttårsforsett, kan du trygt begynne med denne boken som er på vei til å bli storfilm»

«(…)en Roald Dahl-inspirert knalldebut».

Morten Olsen Haugen, Aftenposten

 

«Spennende, originalt og nytt.»

«Dette er en fortelling som underholder og har et snev av det makabre og det grensesprengende som Roald Dahl hadde.» «Det sprenger våre forventninger om hva en barnebok skal være. Det er skummelt, men også veldig, veldig morsomt.»

Anne Catrine Straume, NRK