Fem gode byttetips!

Har du fått dobbelt opp av Erik Bye-biografien, Jørn Lier Horst eller Dan Brown? Her er fem gode bøker du kan bytte til.

Publisert: Skrevet av: BOK365

Er du en av de heldige som får mange bøker til jul? Kanskje til og med flere av de samme? Da har vi noen gode byttetips til deg her, enten du liker krim, romaner eller for eksempel litterære tegneserier.

Ane Riel: Harpiks

Harpiks, Ane Riel, thriller, krim, boktips

Har du sansen for en god og velskrevet thriller? Her er en dose dansk uhygge, som kanskje ikke har fått oppmerksomheten den fortjener her til lands. Ane Riels Harpiks vant Glassnøkkelen, prisen for Nordens beste spenningsroman, i 2016. Romanen fikk også Harald Mogensen-prisen for Beste danske spenningsroman.

En vel turnert grotesk-vakker oppvekstroman om Liv, som har mistet tvillingbroren sin og som lever med foreldre som har sitt helt egne syn på hvordan verden er og hvordan man lever i den: «Mor er for stor til å komme seg ut av soverommet. Far fyller opp hjemmet med skrot, og melder sin levende datter død. At han også kveler sin egen mor virker helt naturlig for Liv, som i begynnelsen ikke setter spørsmålstegn ved den verden hun lever i. Hun tviler heller ikke på at hun er elsket av sin far, som holder henne skjult i en gammel container.» Oversatt av Cecilie Winger.

 

Cecilie Enger: Pust for meg

Pust for meg, Cecilie Enger, Gyldendal, boktips, roman

Cecilie Enger fikk mye ros og oppmerksomhet for sin forrige bok, den Bokhandlerpris-vinnende Mors gaver. Også høstens Enger-roman er blitt godt mottatt, men etter som den gjennom høsten har levd sitt liv rett utenfor bestselgerlistene, er det på sin plass å løfte den frem her. Pust for meg er en bok om liv, død og slekters gang, som fortjener mange lesere.

I en isete sving på en kjøretur hjem mister Carla kontroll over bilen og de havner utfor en skrent. Hun opplever det store marerittet: Til tross for all sin erfaring gjennom et liv som anestesilege er hun handlingslammet og makter ikke å redde Synne. Den erfarne overlegen svikter når det gjelder som mest.

Bokens tittel, Pust for meg, spiller nettopp på dette: at den eneste gangen i livet du ikke puster selv er når du er i narkose, når du skal opereres. Man overlater pusten sin til andre, til en anestesilege. Denne gang svikter altså Carla, som har knyttet et langt liv, mye av sin tid og stolthet, til sitt virke. Når denne identiteten begynner å vakle, søker Carla trøst hos moren og datteren – og hun flytter inn i barndomshjemmet.

 

Art Spiegelman: Maus

Maus, andre verdenskrig, Art Spiegelman, tegneserie, Minuskel

Maus har opp gjennom årene gjort inntrykk på svært mange lesere verden over – og den fortjener enda flere. I 1992 var Art Spiegelmans mesterverk Maus den første tegneserieromanen som vant Pulitzer-prisen.

Nå er den ute for aller første gang på bokmål her hjemme, oversatt av Minuskels forlagssjef Alexander Leborg.

Det er snakk om en helt spesiell historie. Maus er fortellingen om Vladek Spiegelmann, en polsk jøde som overlevde Hitlers Europa. Og om Art, som avdekker farens historie og forteller den i tegneserieform. Skikkelsene i historien gestaltes av dyr og er en av de første ikke-humoristiske tegneseriene hvor dette grepet blir brukt. Jødene er mus, tyskerne er katter, franskmennene frosker og polakkene griser. Akkurat det siste gjorde for øvrig at det tok flere år før den polske utgaven ble sjøsatt.

 

Sacha Batthyany: En forbrytelse i familien 

En forbrytelse i familien, andre verdenskrig, roman, boktips

En annen innfallsvinkel til krigens grusomheter finner vi i Sacha Batthyanys En forbrytelse i familien, oversatt av Sverre Dahl.

Ved slutten av andre verdenskrig inviterte grevinne Margit von Batthyany SS-offiserer og tyske aristokrater til fest. Utpå natten gikk selskapet ned til nærmeste landsby og avrettet 180 jøder. Massakren forble en hemmelighet i mange år. Grevinnens grandnevø tar tak i familiens mørkeste kapittel, og stiller spørsmål ved skyld, taushetens ødeleggende kraft og hvorvidt det hele har noe med ham å gjøre.

Og forfatteren er altså en av grevinnens etterkommere. Han begynte å grave i dette som journalist, og avdekket en historie som var hinsides det han kunne forestille seg. Spørsmålet han stadig kom tilbake til var: Hva har det med meg å gjøre?

 

Anne Bitsch: Går du nå, er du ikke lenger min datter

 Går du nå, er du ikke lenger min datter, boktips

Moren slo henne og kalte henne en hore. Med Går du nå, er du ikke lenger min datter prøver Anne Bitsch å forstå hvordan det kunne gå så galt, og hvorfor ingen grep inn.

Boken begynner med en begravelse. Året er 2007, og Anne har ikke hatt kontakt med sin mor siden 2004. Å bryte kontakten med den alkoholiserte og psykisk syke moren ble livsnødvendig for å redde seg selv. «Jeg innså at hvis jeg ikke skulle gå ned, måtte jeg la henne synke alene.»

Da Anne rydder ut av morens hus i Danmark, finner hun bunker av notater, gamle brev og fotografier. Hun putter alt ned i en stor eske, taper igjen og skriver «Problemkasse» utenpå. Først ni år etter, orker hun å se nærmere på hvem moren var, og prøver å forstå hvordan hun kunne svikte på alle plan. Det blir også et dypdykk inn i hennes egen barndom, med fyll, vold og psykisk terror.

Hun oppsøker familie, naboer, og gamle lærere. Det er et møysommelig arbeid med å finne svar, prøve å forstå, og kanskje også tilgi. Det er også en dokumentarbok som løfter blikket utover hennes egen familiehistorie. Boken viser til interessant forskning rundt kvinner og alkoholisme, incest og hjelpeapparatet som ofte ikke evner å se bak middelklassens fasader, og fange opp barna.