Fem glimrende engelske romaner

På utkikk etter en godbit av en engelsk roman?

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Foretrekker du å lese på originalspråket, eller føler du bare at det er på tide å trene engelskmuskelen litt?

Her har vi valgt ut fem strålende bøker på engelsk til deg.

Dette er leseropplevelser på høyeste nivå.

 

My Dark Vanessa av Kate Elizabeth Russell

«A package of dynamite» Stephen King

En knyttneve av en #metoo-roman og en snakkis verden rundt.

«The book everyone will be talking about» Louise O’Neill

2000: Vanessa Vye er 15, hun er smart, ambisiøs, sårbar og lengter etter å bli voksen. På skolen møter hun den 42 år gamle karismatiske engelsklæreren Jacob Strane. Vanessa føler seg sett.

2017: Vanessa kontaktes av en annen av Stranes tidligere studenter, som har anmeldt ham for seksuelle overgrep og vil ha støtte. Vanessa står overfor et umulig dilemma: Skal hun tie stille, fast i troen på at det hun og Jacob hadde var frivillig og helt spesielt? Eller er det faktisk slik at mannen hun elsket, og som fremdeles preger livet hennes, ikke tilba bare henne – men at hun faktisk er et offer, blant mange andre ofre?

Minner og traumer møtes i Vanessas hode mens hun husker den voldsomme spenningen hun opplevde i relasjonen med den eldre læreren. Var det kanskje ikke ekte kjærlighet?

My Dark Vanessa

Kjøp pocket her

The Lost Children Archive av Valeria Luiselli

«Sinnssykt leseverdig, vakker, dyster, kunnskapsrik bok» Vanity Fair

En familie i New York pakker bilen og drar ut på langtur. De reiser sørover på leting etter Apacheria, området Apasjene en gang kalte sitt hjem.

– Hvorfor Apasjer? spør den tiårige sønnen. – Fordi de en gang var det siste av noe, svarer faren. På veien er familien sammen hele tiden: spiser, sover, forteller vitser, ler, krangler. Men dette skal bli den siste turen de noensinne tar sammen.

I Mellom-Amerika og Mexico befinner tusenvis av barn seg på sin egen reise, en reise nordover mot grensen til USA. En bestemor eller en tante har pakket en sekk til hvert barn, lagt ved en bibel, en leke, litt rent undertøy. Barna reiser med en Coyote: en mann som snakker strengt til dem og som de er redd for. De krysser en elv på gummidekk og går i dagevis, sparer så mye de kan på vann og mat. Så klatrer de opp på taket av et tog og reiser utsatt for elementene i en åpen vogn. Ikke alle vil komme frem til grensen.

Arkiv over bortkomne barn er en mesterlig roman med mange lag – en bevegende, brennende historie om hva det vil si å være menneske i en umenneskelig verden.

Lost Children Archive

Kjøp pocket her

My Sister, the Serial Killer av Oyinkan Braithwaite

«En makaber og medrivende krim om to søstre» Dagbladet

Denne boka er garantert ulik alle andre seriemorder-thrillere du har lest, selv om historien inneholder drap store mengder blod, uhygge og til og med en politietterforskning.

Romanen handler om de to søstrene Korede og Ayoola, som har vokst opp med en sadistisk far og en dominerende mor i et pent strøk i Lagos. Faren døde i en ulykke for noen år siden, og de to søstrene stoler bare på hverandre. Historien starter med at Korede blir avbrutt i middagen av et nødanrop fra søsteren Ayoola, da vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Familien kommer først.

My Sister, the Serial Killer

Kjøp pocket her

The Chain av Adrian McKinty

Internasjonal bestselger og et mesterverk av en thriller!

Det er en helt vanlig morgen, og Rachel Klein slipper av datteren Kylie ved busstoppet. Kort tid etter kommer telefonen som forandrer alt. En kvinnestemme sier at Kylie er kidnappet, og den eneste muligheten Rachel har for å få se henne igjen, er mot å betale løsepenger … og kidnappe et annet barn. Kvinnen som ringer er selv mor, og hennes sønn har også blitt bortført. Hvis ikke Rachel gjør nøyaktig som hun sier, vil barna deres bli drept. Rachel er nå et ledd i The Chain. Reglene er enkle: skaff pengene, finn et offer og begå en forbrytelse du ville anse som umulig for 24 timer siden. Rachel er en helt vanlig kvinne, men i løpet av de neste dagene vil hun gå over alle grenser for å redde datteren sin. For hjernene bak The Chain vet at foreldrene vil gjøre alt for barna sine. Men det de ikke vet, er at de nå kanskje har møtt sin likemann. Kan Rachel være den som endelig klarer å bryte The Chain?

«(…) nervepirrende, unik og uforglemmelig.» Sydvesten

The Chain

Kjøp pocket her

Normal People av Sally Rooney

«A future classic» Guardian

En politisk roman, men også en roman om kjærlighet og hvor vanskelig det kan være å endre seg.

«The most enjoyable novel of the year» Daily Telegraph

Connell og Marianne vokser opp i den samme lille byen vest i Irland, men likhetene slutter der. På skolen er Connell populær og godt likt, mens Marianne er en ensom ulv.

Men da de to havner i en samtale med hverandre – klønete, men elektrisk – endres livene deres. Normal People er en historie om gjensidig fascinasjon, vennskap og kjærlighet. Romanen tar oss med fra den første samtalen til årene etter, i selskap med to personer som prøver, men ikke makter, å holde seg fra hverandre.

Normal People

Kjøp pocket her