Fem julegavetips til ungdom

Temaene i årets beste ungdomsbøker spenner vidt – fra vold og rasisme til norrøn mytologi.

Publisert: Skrevet av: Nora Stenberg, BOK365

Her er fem gode julegavetips til leseglade ungdommer:

Karen M. McManus: En av oss lyver

En av oss lyver, ungdomsbok, julegavetips til ungdom

«Bland like doser The Breakfast Club, Pretty Little Liars og Skam, tilsett et spennende drapsmysterium, og resultatet blir en gjennomført og underholdende ungdomsroman», skrev BOK365s anmelder Randi Fuglehaug om denne boken, og trillet terningen til en femmer. Boken følger fem elever som må sitte igjen etter skoletid. Når en av dem dør i gjensittingen, blir de fire andre utpekt som mistenkte. Er en av dem skyldig, eller er de bare syndebukker for en annen drapsmann?

 

Angie Thomas: The hate U give

The hate U give, ungdomsbok, julegavetips til ungdom

The hate U give er kanskje årets viktigste ungdomsroman. Inspirasjonen til boken kommer fra bevegelsen Black Lives Matter – som forsøker å bekjempe systematisk vold og rasisme mot svarte. Boken følger 16 år gamle Starr Carter, og hennes liv i det svarte lokalmiljøet og på den fine privatskolen. Når Starr blir vitne til at barndomsvennen blir skutt og drept av en hvit politimann, går balansen i livet hennes i stykker.

 

Lars Mæhle: Jag är supermann

Jag är supermann, ungdomsbok, julegavetips til ungdom

Denne nynorske boka med den svenske tittelen Jag är supermann omhandler flere forskjellige ungdommer med forskjellige tidsaktuelle problemstillinger. Syriske Aya kommer til Sunndalsøra etter en flukt gjennom Europa, Anders blir besøksvenn på aldershjem for å imponere Marianne og Karl gruer seg til å tale i begravelsen til lillebroren. Fortellingene deres krysser hverandre og påvirker hver og en.

 

Neil Gaiman: Norrøne guder

Norrøne guder, ungdomsbok, julegavetips til ungdom

Neil Gaiman er av mange å regne som fantasilitteraturens ubestridte konge, og bøkene hans blir beskrevet som moderne klassikere. Norrøne guder inneholder de klassiske norrøne historiene med de kjente gudene. Handlingen fokuserer på de ni heimene i den norrøne mytologien, og alle skapningene som holder til her. Men historiene er nå utbrodert med Gaimans penn, og med hans tilbøyelighet til vittigheter, spenning og magi.

 

Siri Pettersen: Bobla

bobla, siri pettersen, ungdomsbok, julegavetips til ungdom

Siri Pettersen har gjort stor nasjonal og internasjonal suksess med fantasyserien Ravneringene. I sin nyeste bok har hun ikke helt forlatt fantasiens verden. I Bobla (Gyldendal) tvinges Kine til å leve etter andres møkkaregler, i en møkkaby, i en møkkaverden. Men en dag finner hun en mystisk glasskule, som bringer henne inn i en annen verden hvor hun endelig opplever den friheten hun har lengtet etter. Men når hun kanskje må være der for alltid, får pipa en annen lyd.