Fem formidable bøker om andre verdenskrig

I år er det 80 år siden andre verdenskrig startet i Norge.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

9. april 1940 marsjerte tyske nazister i Oslos gater, og flere andre steder i landet. Det skulle bli begynnelsen på en okkupasjon som fikk enorme konsekvenser for mange mennesker.

Andre verdenskrig var både en ideologisk og en territoriell krig. Årene frem til krigens slutt i 1945 skulle skape både helter og landssvikere samt prege alle generasjoner til komme.

Vi har trukket frem noen av årets aller mest aktuelle og kritikerroste krigsbøker. Dette er skjebnebeskrivelser og krigsdokumentasjon av aller beste sort.

Fem nye bøker om andre verdenskrig

Frida – min ukjente farmors krig av Nina F. Grünfeld

Våren 1931 ble Frida Grünfeld for første gang registrert i en politisak. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje – og hun var gravid. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

«Her skildres nazismens framvekst, Holocaust nedenfra, og innenfra, og direkte – så leseren nesten mister pusten.» VG

Men hva skjedde videre med Frida? I denne boken drar barnebarnet Nina F. Grünfeld tilbake og leter etter farmoren sin. I avhør, rettsdokumenter og arkiver finner hun små spor og opplysninger, og hun ser hvordan nettet snører seg stadig tettere rundt henne. Myndighetene var ute etter slike som Frida. Så kom nazistene til makten. Historien om Frida er en rystende fortelling om tilhørighet, savn og tap.

Frida

Kjøp boka her

Den norske nazieliten av Ola Karlsen

Kraftfullt om krig, kupp og korrupsjon, etter nylig frigitte dokumenter hos Riksarkivet.

Med nylig frigitt dokumentar avdekker journalist Ola Karlsen den norske nazielitens omfattende maktmisbruk under krigen. Etter tyskernes okkupasjon manøvrerte maktkåte NS-medlemmer seg inn i posisjoner som ga dem både personlige fordeler og prestisje. Og fra sommeren 1944 ble 211 ledende NS-medlemmer belønnet med medlemskap i Normannaklubben, oppstått på frimurerlosjens beslaglagte eiendom i Oslo. I klubbens egen restaurant, Viktoria, ble fordelaktige avtaler utvekslet over utsøkt mat og dyr vin. «Svartebørshandelen i Oslo er enorm», noterte det tyske sikkerhetspolitiet.

I Den norske nazieliten møter leserne blant annet den brutale ekspedisjonssjefen i Justisdepartementet, Søren Georg Hasle, som alene utstedte 11 dødsdommer, den nidkjære banksjefen i Trondheim, Bjarne Prahl-Petersen, som banket dansende jøssinger og sluset bankens midler over til NS, og den drikkfeldige og korrupte riksadvokaten Jørgen Nordvik, som så gjennom fingrene på alt som fantes av forbrytelser utført i nazistenes tjeneste. Og for første gang får man her et dypere innblikk i Quislings planer om å evakuere partiets ledelse til Helgøy i Mjøsa.

Den norske nazieliten

Kjøp boka her

Spion og forræder av Ben Macintyre

En fryktelig spennende spionthriller fra virkeligheten!

Den sovjetiske KGB-spionen Oleg Gordijevskij jobbet i det skjulte for britiske MI6. Som en av den kalde krigens viktigste dobbeltagenter lekket han informasjon som førte til arrestasjonen av de norske spionene Gunvor Galtung Hovig og Arne Treholt.

«Den kalde krigen våkner til nytt liv i denne hybriden av dokumentarbok og spionthriller. (…) Et strålende innblikk i en epoke som virker både kjent og besynderlig, både nostalgisk og skrekkinngytende.» NRK

Livet hans er som en spionroman. Oppvokst i en KGB-familie var spionasje hans naturlige karrierevalg. Som dyktig KGB-mann på overflaten ble han KGBs fremste mann i London, samtidig som han lekket til britene i det skjulte. Et dobbeltspill varer sjelden evig, og snart brant det under føttene hans. Kunne han klare å hoppe av til Vesten før arrestasjon og en sikker død ventet ham?

«Thrilleraktig spenning om tidenes mest verdifulle spion.» Dagbladet

Spion og forræder

Kjøp boka her

9. april – time for time av Alf R. Jacobsen

Beskrivelsen av et nervepirrende kappløp om Europas nordflanke og Norges sjel.

I en besettende og medrivende form tas leserne med på stormaktsspillet som begynte i slutten av mars og nådde et dramatisk høydepunkt tidlig om morgenen 9. april, Norges skjebnetime.

Mens landets politiske og militære ledere desperat håpet på fred og unnlot å mobilisere, rykket en flåte på 150 krigsskip og flere hundre kampfly stadig nærmere norske farvann. Vi møter offiserer og soldater som var sjanseløse i ildstormen uten stålhjelmer og sanitet, med utdaterte våpen og en håndfull patroner i lommene. Vi møter ofrene og de som falt sammen. Og vi møter heltene – de som valgte å slåss mot håpløse odds, for folkestyret og mot tyranniet.

9. april time for time beskriver et nervepirrende kappløp om Europas nordflanke og Norges sjel. Med etterord av tidligere forvarssjef Sverre Diesen.

9. april - time for time

Kjøp boka her

Seks minutter i mai av Nicholas Shakespeare

Historien om hvordan slaget om Narvik i april 1940 førte til regjeringskrise i England og endret krigens gang.

«Helt fantastisk … spennende som en thriller.» Peter Frankopan

Fra 1939 var Winston Churchill marineminister og en del av det britiske krigskabinettet, og like lenge hadde han vært fiksert på Norge og den tyske malmtransporten gjennom Vestfjorden fra Narvik. Dette var en hovedåre for oppbyggingen av den tyske krigsmaskinen. Statsminister Neville Chamberlain ville lenge ikke høre på Churchills planer om å avskjære tyskernes transportrute, av frykt for å provosere Hitler. Da angrepet på Norge kom, var det for sent, og de britiske aksjonene langs norskekysten ble en katastrofe – for Churchill også personlig.

Med en rekke nye kilder og detaljer bringer Nicholas Shakespeare oss tett på begivenhetene som ledet fram til «The Norway Debate» i det britiske parlamentet, som den 10. mai 1940 endte med en seks minutters avstemning der Winston Churchill helt uventet ble landets statsminister.

Seks minutter i mai

Kjøp boka her