Fem favorittbøker – Marie Aubert

Marie Aubert ble manges favoritt da hun debuterte for tre år siden. Men hvilke bøker anbefaler hun selv?

Publisert: Skrevet av: BOK365

Marie Aubert brakdebuterte i 2016 med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem, som høstet applaus både hos anmeldere og et stort boklesende publikum. Denne høsten er Aubert endelig tilbake – denne gang med romanen Voksne mennesker.

Voksne mennesker av Marie Aubert

Når hun utfordres til å komme med sine egne bokfavoritter, er det et stort spenn i de fem utvalgte – både i tematikk, tid og geografi:

 

Helle Helle: Dette burde skrives i nåtid

– Helle Helle er et så særegent felt i nordisk litteratur at hver eneste bok er en liten begivenhet. Min favoritt er Dette burde skrives i nåtid fra 2011, om Dortes stille liv i en liten stasjonsby, der alle store hendelser skjer i små glimt mellom setningene.

Dette burde skrives i nåtid av Helle Helle

Margaret Mitchell: Tatt av vinden

– Denne leste jeg hver sommer mens jeg var tenåring, og den er glitrende fortalt, om enn med svært problematiske sider sett med dagens øyne. Men herregud, krigen, kjærligheten, kjolene, og en heltinne man til slutt ikke med sin beste vilje kan elske, men likevel føler med.

Gone with the Wind

Jenny Erpenbeck: Alle dagers ende

– Den beste romanåpningen jeg har lest på årevis, og et plot som både er rart og genialt: Hovedpersonen dør fem ganger, første gang som spedbarn i Galicia, siste gang som gammel forfatter i Berlin etter Murens fall.

Alle dagers ende

Junot Diaz: Sånn mister du henne

Noveller om utroskap, kjærlighet, sex og spennet mellom amerikansk og dominikansk kultur. – Slentrende og musikalske tekster, tøffe i trynet og med vidåpent hjerte.

Sånn mister du henne ; Synk : samlede noveller

Espen Ytreberg: Kapp Hjertestein

– Strålende litterær sakprosa om Roald Amundsens to adoptivdøtre fra Sibir, som viser den andre siden av de norske heltebildene. Også er den skrevet av verdens kjekkeste mann.

Kapp Hjertestein