Fem byttetips blant de beste sakprosabøkene fra 2019

Kremen av dokumentar- og historiebøker fra året som gikk.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Er du en ivrig leser av dokumentar- og historiebøker? Elsker du å komme innunder huden på folk som har levd i medienes søkelys?

Og fikk du kanskje heller ikke bøker du ønsket deg til jul? Vel … da har vi svaret!

Fem byttetips for deg som digger historie og dokumentar

Under krigen: Vi må ikke falle av Ingar Sletten Kolloen

Ingar Sletten Kolloen gir deg den store fortellingen om menneskene som levde under krigen i Norge. I  hans nye storverk Under krigen møter du menn og kvinner fra hele landet og i alle lag av folket. Vi må ikke falle er første bok og tar for seg okkupasjonsåret 1940.

«Glimrende bok om krigen; forfatteren blander fakta og enkeltmenneskers skjebner på en gripende måte.»
Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

«Ingar Sletten Kolloen er en fordømt god forfatter. Nå har han skrevet en historie, som vil åpne opp krigen i Norge for nye generasjoner.»
Knut Hoem, NRK

Under krigen: Vi må ikke falle, kritikerfavoritter

Kjøp boka Under krigen: Vi må ikke falle

Axel. Fra smokken til Ovnen av Torgrim Eggen

Axel Jensen (1932–2003) var arvingen til et kjøttimperium, men vendte ryggen til pølsene og ble i stedet opprører, eventyrer, sjømann og forfatter. Selv kalte han det en fluktvei, og så seg selv som en outsider, både i den velstående familien og i skolemiljøet på Oslos vestkant. Men han forble også en outsider i det litterære Norge.

«Jensens kamp med seg selv og med verden omkring, blir brutalt og levende skildret i Torgrim Eggens formidable biografi. Det er en utvilsom bragd Eggen har utført. Forfatterskapet presenteres i full bredde, inkludert de uferdige prosjektene. Vi får også detaljerte skildringer av hans talløse romantiske forhold og de ville prosjektene han prøvde å iverksette. (…) Det er besettende moro og dypt rystende å lese denne biografien.» Dagbladet

«En god story om et ekstremt liv» VG

Axel

Kjøp biografien om Axel Jensen her

Reiulf Steen av Hans Olav Lahlum

Knapt noen politiker fra norsk etterkrigstid har engasjert folk like sterkt som karismatikeren og idépolitikeren Reiulf Steen (1933-2014).

Historien, triumfen og tragediene er spennende og lærerik norgeshistorie, men mest av alt er boka et gripende portrett av et sterkt sammensatt menneske.

«Gang på gang må man legge Lahlums biografi til side og tenke: wow! Det er jo en tragedie av shakespearsk dybde som her utspilles.» Dagbladet

«Kort sagt er det både en fantastisk og tragisk historie Hans Olav Lahlum forteller i sin nye biografi om Reiulf Steen.» Mímir Kristjánsson, Klassekampen

Reiulf Steen

Kjøp boka om Reiulf Steen her

En helvetes jobb av Ole Øyvind Sand Holth

Krigen i Syria er vår tids største katastrofe. En halv million menneskeliv har gått tapt, og store deler av landet ligger i ruiner.

Ingen internasjonale hjelpearbeidere har fulgt denne konflikten tettere enn Elizabeth Hoff. Dette er en unik innsiderapport om Elizabeth Hoff og hjelpearbeidet i Syria.

«Helvetes godt om en helvetes jobb» Dagbladet

En helvetes jobb

Kjøp En helvetes jobb her

Farlig farvann av Alf R. Jacobsen

Alf R. Jacobsen tar for seg Hurtigruten under krigsårene, og ser nærmere på hvordan de krigførende nasjonene forsøkte å knekke denne ferdselsåren og de dramatiske hendelsene som utspilte seg på Hurtigrutas vei langs kysten.

Farlig farvann

Kjøp Farlig farvann her