Fem byttetips blant de beste krimbøkene i 2019

Kremen av krimåret 2019.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Ble ikke jula fullt så blodig og nervepirrende som du hadde håpet?

Sluknet den barnlige julegleden da du rev gavepapiret til side, tittet håpefullt ned, men verken grufulle mord eller mørke mysterier stirret tilbake opp på deg?

Vi vet hvordan det føles. Vi har vært der. Derfor har vi valgt ut fem av de aller beste krimbøkene fra 2019 – så du lett kan finne ut hva du skal velge når du bytter inn den litt vel tårevåte boka svigermor trodde du skulle elske, eller historieboka onkel Reidar gir deg … hvert år.

Fem byttetips blant årets beste krim 2019

Terapeuten av Helene Flood

Psykolog og krimdebutant Helene Flood tok verden med storm med sin thriller Terapeuten i 2019. Allerede før boka ble gitt ut, var rettighetene solgt til 23 land.

Thrilleren skildrer forvirringen som oppstår i et menneske når omgivelsene plutselig ikke lenger stemmer helt.

Psykologen Sara driver privatpraksis hjemmefra i den store, arvede villaen hun pusser opp sammen med sin overarbeidede arkitektmann, Sigurd. Men både jobben og oppussingen er seiglivet, og en dag legger Sigurd igjen en underlig beskjed på svareren til Sara, deretter forsvinner han. Med ett føles det gamle huset utrygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen, og Sara begynner å høre lyder om natten.

«(…) antakelig en av årets beste krimthrillere.» Stavanger Aftenblad

«Velskrevet og engasjerende thrillerdebut fra en stilsikker forfatter.» VG

«Krim skrevet med intelligens og innsikt.» NRK

Terapeuten, byttetips fra årets beste krim 2019

Kjøp Terapeuten her

Sølvveien av Stina Jackson

Dette er gode saker! En spenningsroman om en forbrytelse og en studie av menneskets sinn.

I tre år har Lelle tilbrakt de lyse sommernettene i bilen. Han kjører ut på riksvei 95, som strekker seg gjennom landet og munner ut ved den norske grensen. Veien kalles Sølvveien. For tre år siden forsvant hans syttenårige datter sporløst, og forsvinningen hennes gnager Lelle i stykker.

Svenske lesere kåret Sølvveien  til «Årets bok 2019». Høsten 2018 ble den også utnevnt til «Årets beste krim» av Svenske Deckarakademin, og i august ble Jackson tildelt prestisjefulle Glassnøkkelen for «Beste nordiske krim».

«Ny svensk krimkomet.» VG

«Plottet er godt, språket er nøye tilpasset den underliggende stemningen. Det er et fåmælt folkeslag som beskrives, men det er sterke følelser som dirrer under overflaten. Det er spenning helt frem til mål.» Adresseavisen

«Stort bedre blir det ikke. Dette er bra. En uhyggelig, nifs og velskrevet krim uten blodige detaljer.» Stavanger Aftenblad

«Genuint kreativ krim fra Sverige» Aftenposten

Sølvveien, julegavetips krim

Kjøp Sølvveien her

Vuggesang av Leïla Slimani

«Årets nifseste», erklærte VGs anmelder Elin Brend Bjørhei om Slimanis thriller, Vuggesang.

Paul og Myriam har et perfekt liv, og en perfekt barnepike … tror de. Det de ikke vet noe om, er de mørke sidene og den grenseløse sårbarheten til kvinnen som de har betrodd det mest dyrebare de har, nemlig barna. Helt til tragedien en dag rammer.

«Vuggesang er en gjennomtrengende thriller som etterlater et fysisk ubehag – og undertegnede var satt ut i flere dager etter siste setning.» VG

« Vuggesang er et briljant eksempel på at selve forbrytelsen langt fra er det viktigste elementet å fokusere på. Det essensielle er motivet, drivkreftene som leder opp til ugjerningen.» Aftenposten

 

Vuggesang, av leila Slimani, mørk thriller

Kjøp Vuggesang her

Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen vet å servere fansen akkurat det de vil ha, nervepirrende kvalitetskrim!

I over ti år har Assad vært et gåtefullt kraftsenter i Avdeling Q. En kjedereaksjon av voldsomme hendelser bringer ham på randen av total kollaps. Bare Rose, som også har sine utfordringer, kan hjelpe Assad å fri seg fra de mørke demonene som vekkes til live av den spanske journalisten Joan Aiguaders dekning av en flyktnings tragiske død.

«Viser hvorfor han er Danmarks ubestridte krimkonge i en av sine beste og mest aktuelle bøker» VG

Offer 2117

Kjøp Offer 2117 her

Illvilje av Jørn Lier Horst

William Wisting-bøkene til Jørn Lier Horst skaper stadig nye krimfans over det ganske land.

Nordmenn går mann av huse for den godmodige etterforskeren, og i den fjortende boka i serien er en seriemorder – og en gammel kjenning av Wisting – på rømmen.

Fins det mennesker med en egen vilje til ondskap? Illvilje de mørke sidene ved menneskesinnet. Det er duket for spenning, mildt sagt!

«Ondskapen satt i system.» Tvedestrandsposten

Illvilje byttetips beste krim fra 2019

Kjøp Illvilje her