Fem boktips til morsdag

Her tipser vi deg om fem bøker som er strålende morsdagsgaver.

Publisert: Skrevet av: Jannicke Storm Glomsrød, ARK-bloggen

Om du har en mamma som elsker bøker, gir vi deg fem gode boktips til morsdag her.

«Bøker er de stilleste og mest trofaste venner, de er de mest tilgjengelige og kloke rådgivere, og de mest tålmodige lærere.» Charles William Eliot 

Bøker er de beste gavene, og vi har valgt ut noe for enhver smak, enten du har en mamma som elsker krim, romaner, sanne historier eller samfunnsaktuelle temaer.

«En god bok ved vinduet en lys og stille morgen mens solen stiger og huset ennå sover, det er den største og fredeligste gleden livet kommer til å gi.» Aksel Sandemose

 

Fem boktips til morsdag

Skyggejegeren av Camilla Grebe

(Oversatt av Elisabeth Bjørnson)

«Spennende, elegant og overbevisende (…) Grebe skriver uhyggeskapende, har originale metaforer – og hun har skapt en krim som sitter akkurat der den skal.» VG

En februarnatt i 1944 blir en kvinne funnet fastspikret til gulvet i leiligheten sin i Stockholm. 30 år senere blir en kvinne funnet død, på eksakt samme måte. Jakten på morderen får skjebnesvangre konsekvenser for de tre politietterforskerne som arbeider med sakene.

Kåret til årets beste svenske krim 2019 av Svenska Deckarakademin.

Skyggejegeren

Kjøp Skyggejegeren her

Melkemannen av Anna Burns

(Oversatt av Kirsti Vogt)

En leseropplevelse utenom det vanlige! Anna Burns ble i 2018 tildelt Man Booker-prisen for romanen, og denne våren foreligger den endelig i norsk oversettelse. Det er Burns tredje roman, og historien er i stor grad trukket fra Burns’ egne opplevelser i et konfliktfylt Nord-Irland. Fortellerstemmen i boken er en atten år gammel jente, som blir tvunget inn i et forhold med en mye eldre mann, melkemannen, som er den lokale paramilitære lederen.

Forlaget skriver at dette er en «skakende roman», og legger til: «Med stor psykologisk innsikt og i et oppslukende og originalt språk skildrer Anna Burns en ung kvinnes utsatte posisjon i et religiøst og tradisjonelt samfunn som er fullstendig gjennomsyret av paranoia.»

Burns opplevde at salget eksploderte etter prisutdelingen, og ifølge The Guardian økte det fra 880 prosent, fra 963 solgte eksemplarer uken før prisutdeling til 9 446 solgte eksemplarer uken etter. Boken er i tillegg solgt til 40 land.

Melkemannen, boktips til morsdag

Kjøp Melkemannen her

Alt vi holdt hemmelig av Lara Prescott

(Oversatt av Einar Blomgren)

«En fest av en roman.» New York Times

En glimrende gave til en bokelskende mamma! Dette er en gripende spenningsroman som kombinerer en legendarisk kjærlighetshistorie – det flere tiår lange forholdet mellom forfatteren Boris Pasternak og hans elskerinne Olga Ivinskaya – med fortellingen om to CIA-sekretærer som kastes ut i et liv fullt av intriger og fare.

Romanen handler om kjærlighet, plikt og selvoppofrelse, inspirert av den sanne historien om CIA-plottet som skulle påvirke sovjetborgernes hjerter og hjerner, ikke med propaganda, men med nittenhundretallets største kjærlighetsroman: Dr. Zhivago.

Alt vi holdt hemmelig, boktips til morsdag

Eit år med Elena Ferrante av Elena Ferrante

(Oversatt av Kristin Sørsdal)

Mesterlige avisartikler fra Ferrante samlet mellom to permer = glimrende gave til Ferrante-fansen!

Elena Ferrante er en av de mest anerkjente og bestselgende forfatterne i vår tid. Hun er særlig kjent for Napoli-kvartetten, som startet med Mi briljante venninne.

En av verdens største aviser, The Guardian, ga henne et oppdraget å skrive en fast helgespalte gjennom et helt år. Tekstene er samlet i denne boka, der Ferrante skriv personlig og jordnært om virkeligheten vi lever i: om alt fra sitt første kyss til kvinnefellesskap, fra plantevekstar til klimaendringar og kvinnefrigjøring i et fortsatt mannsdominert samfunn.

«Eg høyrer til den kategorien menneske som ikkje liker seg sjølv, verken på foto eller film. […] Men for ei tid sidan fann eg igjen eit fotografi av meg sjølv frå då eg var sytten år, og eg likte det så godt at eg fekk ramma det inn. […] Litt etter litt måtte eg også erkjenne at eg likte det fotografiet nettopp fordi eg ikkje likna det minste på det bildet eg hadde av meg sjølv.»

Eit år med Elena Ferrante, boktips til morsdag

Kjøp Eit år med Elena Ferrante her

Fabrikken av Joanne Ramos

(Oversatt av Hege Frydenlund)

«Skremmende aktuelt om et samfunn der barn er milliardindustri.» Dagbladet

Dette er en ubehagelig troverdig page-turner om et aktuelt samfunnstema: Unge kvinner i pengenød som bærer frem barn for rike mennesker.

Velkommen til Hudson Valley i New York, og til en luksustilværelse med utsøkte måltider, personlig treningsopplegg, massasje og generell velvære, på et tilbaketrukket og naturskjønt sted. Godt betalt – mer penger enn du hadde drømt om. Og haken ved det? I ni måneder kan du ikke forlate stedet. Du skal produsere den perfekte babyen. For noen andre.

Jane er en alenemor fra Filippinene som strever hardt for å gi sin lille datter en bedre framtid. I likhet med andre kvinner i samme situasjon, ser hun på tilbudet hun får fra Fabrikken som en vei ut av fattigdommen. Men avtalen innebærer en kostnad hun og mange av de andre kvinnene ikke forutså. En for stor kostnad.

Fabrikken

Kjøp Fabrikken her