Familiemiddag fra Alfsen

Ole Martin Alfsens nye kokebok Familiemiddag redder hverdagen. Her får du snuse på forordet og en oppskrift fra boka.

Publisert: Skrevet av: Ole Martin Alfsen, kokk og kokebokforfatter

Nå kan jeg innrømme det: Jeg ante ikke hva jeg gikk til da jeg begynte å lage mat til Levi. Som kokk hadde jeg jo laget mat i mange år, og jeg mente jeg visste det meste som var å vite om matlaging. Selvfølgelig skulle jeg vel klare å løse problemene andre småbarnsforeldre snakket om!

Men så kom overraskelsene. Den første tilvenningen til fast føde – de endeløse forsøkene på måltider hvor gulrotmosen skvatt veggimellom. Grøt ville han heller ikke ha da tiden kom til det, selv om helsesøstrene og alle andre snakket om hvor utrolig viktig grøtmåltidet var for barnas velvære. Jeg kokte grøt med innlevelse og konsentrasjon som en vaskekte Michelin-kokk, men Levi var like uinteressert. Under pappapermen måtte jeg venne meg til at måltidene ofte handlet om å sitte i evigheter ved bordet mens Levi utforsket maten på alle andre måter enn å spise den. Samtidig kom det informasjon fra alle kanter om barnehelse og ernæring, dagsbehov og dietter, ja-mat og nei-mat. Med barnehage og jobbliv sto nye utfordringer i kø: tidsklemme og stress, logistikk og planlegging, kampen for å få til gode måltider sammen med hele familien på ettermiddagene.

Familiemiddag, en kokebok av Ole Martin Alfsen, OMA, utgitt av Forlaget Press

Dette var en annen type matlaging enn jeg hadde vært vant til, med nye utfordringer og vanskeligheter. Men også med helt egne gleder og seire. Lettelsen da jeg skjønte at frukt og fruktmos gjorde grøten mye mer interessant for Levi. Tilfredsstillelsen når han avsluttet den kvarterlange biljardkampen med de grønne ertene, og endelig begynte å spise av lunsjen. Den gode opplevelsen når hele familien er enige om at dagens kyllingsuppe eller fiskepasta er skikkelig vellykket. Fortroligheten som oppstår når du finner ut av barnets vaner og matpreferanser. Alt ga en helt egen mestringsfølelse.

Det var noe av den mestringsfølelsen jeg hadde lyst til å dele da jeg begynte å jobbe med boka. Jeg så for meg en bok om å få sære barn til å spise, full av lure triks og tips, komplett med ernæringsråd og anbefalinger – en guide til alt jeg syntes hadde vært vanskelig selv som småbarnspappa. Til dels er det en slik bok jeg har laget også. Men underveis i samtalene med helsesøstre, fysiologer og ernæringsrådgivere fikk jeg enda en overraskelse. Fagfolkene var nemlig ikke alltid primært bekymret for barna: Barn var sterke, seige og livsdyktige skapninger, lærte jeg, de klarte seg fint selv om de innimellom spiste mindre grøt enn helsemyndighetene la opp til.

Problemet var heller oss voksne: foreldrene. At så mange av oss hadde lagt seg til middagsvaner og spisemønstre som egentlig ikke var bra nok for små og store barn i familien. At vi rett og slett spiste for dårlig og for ensformig mat for ofte. For mye halvfabrikata, for mye salt og fett, for lite grønt og fisk. De strenge reglene i heftene fra helsestasjonen handlet sånn sett ikke nødvendigvis om at barna var skjøre vesener som trengte spesialmat og særbehandling, men at altfor mange av oss foreldre hadde glemt kunsten å lage god, enkel og variert hjemmelaget mat til middag. Hvis hele familien klarte å spise litt bedre og mer allsidig, ville også kostholdet til de minste barna automatisk bli godt nok, forklarte fagfolkene jeg snakket med.

Alt dette var en skikkelig øyeåpner for meg. Det var altså ikke egentlig barnematen som var nøkkelen – det var de vanlige familiemiddagene vi spiste sammen. Småbarnsforeldre trengte ikke primært kostholdsinformasjon eller sleipe triks for å lure rotmos i minstemann. De trengte hjelp til å få gode og enkle middager på bordet hver eneste dag – middager som både små og store kunne like, og som var så varierte og næringsrike og fristende at alle fikk i seg det de trengte. Så dermed er det akkurat det jeg har forsøkt å gi alle dere lesere her i boka: gode middagstips og oppskrifter, samt råd og vink om hvordan dere kan lage mest mulig lettvint og god mat til familiene deres.

Underveis har jeg forsøkt å basere det jeg skriver, på mine egne erfaringer som småbarnsfar og familiekokk. Oppskriftene her er alt sammen retter vi har spist hjemme, og som har vært populære både hos små og store. Tips og råd har jeg forsøkt å teste ut i mitt eget hjemmekjøkken. Det har vært litt jobb, men det har vært gøy også. Heldigvis har jeg i hele prosessen med boka hatt med meg en unik assistent: En ung mann med en helt enestående fagkompetanse, som har fungert som konsulent, samarbeidspartner, testpilot, medforfatter og fokusgruppe – alt på en gang. Jeg snakker selvfølgelig om Levi. Vi har kokt og stekt, skåret og kuttet, most og mast, spist og spyttet ut igjen. Underveis har vi lært masse om mat begge to – og om hverandre. Jeg håper noe av den lærdommen kan være nyttig også for alle dere som sitter med boka i hendene nå.

God familiemiddag!

 

Ole Martins 15 bud for familiemiddagen
1. senk skuldrene
2. spis hjemmelaget
3. legg planer
4. involver barna
5. lag bare én middag
6. gå sulten til bords
7. spis mer grønnsaker
8. spis mer fisk
9. spis alltid sammen
10. det er lov å grise
11. smak på alt
12. det er lov å spise lite
13. bruk god tid ved bordet
14. mat er aldri tvang (eller belønning)
15. kos deg med maten

 

Fiskeform med grønn karri

De fleste barn jeg kjenner liker karri – det er noe med den krydrede aromaen som funker bra for de fleste. Så hvorfor ikke bake fisk i ovn med grønn karri og kokosmelk? Så blir alle glade.

Ingredienser
2 ½ dl jasminris
3 ½ dl vann
litt salt

1 liten ss grønn karripasta
4 ss olje
1 boks kokosmelk (helst kjøleskapskald)
1 dl buljong av fisk, grønnsaker eller kylling
500 g fast hvit fisk, brosme eller liknende
salt og pepper
1 ss sitron- eller limesaft
1 ss fiskesaus

½ squash i staver
½ brokkoli, stilken i staver, resten i små buketter
100 g sukkererter delt i to
2 ss fersk koriander, grovhakket
1 ss rapsolje
2–3 ss soyasaus
litt sitron- eller limesaft

 

Sett over ris med en gang og sett ovnen på 200 °C varmluft.

Varm opp en liten kjele med oljen på middels+ varme. Tilsett karripasta og la den frese med i 15 sekunder. Løft av det faste på kokosmelken (ca. halve boksen) og ha det oppi kjelen. Rør sammen og la det småkoke i 3–5 minutter eller til det sprekker og det samler seg fett på toppen. Hell på resten av kokosmelken og buljong, kok opp og la det småkoke i 5 minutter.

Varm opp en stekepanne og rens grønnsakene.

Når sausen har kokt i 5 minutter, heller du mesteparten av sausen over i en passende, ikke altfor stor form. Rør inn mer karripasta i resten av sausen i kjelen, så de som ønsker det, kan få en litt kraftigere saus over fisken.

Legg fisken over sausen i formen, krydre med salt og pepper og sett den i ovnen. Bak i 10–12 minutter til fisken nesten flaker seg.

Ha brokkoli i stekepanna med ½ dl vann. Kok til vannet er fordampet og tilsett olje og squash. La brokkoli og squash frese til de begynner å ta farge i kantene. Da tilsetter du sukkererter og lar dem frese med i ca. ett minutt før du trekker panna til side. La det kjøle seg litt ned før du tilsetter soyasaus og eventuelt litt sitronsaft.

tips til de voksne

Rett før servering tilsetter du sitron- eller limesaft og fiskesaus i «voksensausen» i kjelen. Vend gjerne inn litt hakket koriander også.

tips til barna

Denne oppskriften er i utgangspunktet lagt opp etter barnas litt sartere ganer, så det er ikke så mye ekstra å tipse om. La oss bare krysse fingrene for at de blir fornøyde!

variasjon

Dryss sesamfrø eller hakkede cashewnøtter over grønnsakene for litt ekstra krønsj og smak.

Om du har tid og overskudd, er det supert å frese karripastaen først med hakket løk, hvitløk og ingefær for å få enda mer smak. En halv stilk sitrongress er heller ikke å forakte. Får du tak i søt basilikum, er dette enda bedre enn koriander. Personlig liker jeg mer lime og fiskesaus i retten, men dette er tilvenning. Smak deg frem.