Få god søvn med Søvnskolen

Søvnrådene som fungerer for åtte av ti som sliter med søvn.

Publisert: Skrevet av: Lina Elise Hantveit og Line Rustberggaard, psykologer og forfattere

Dersom du sover dårlig, har du sannsynligvis et anstrengt forhold til søvn. Kanskje gruer du deg til å legge deg, bruker mye tid på å tenke på søvn i løpet av dagen, eller kanskje bekymrer du deg over negative konsekvenser av å sove lite.

Seks uker til god søvn, Søvnskolen - en bok full av tips om bedre søvn

Ved å følge de enkle prinsippene i boken Søvnskolen, kan du bli kvitt søvnproblemer. Vi gir konkrete råd, og om du følger tipsene vil du etter hvert tvinges inn i nye vaner, slik at søvn blir noe du gleder deg til!

Det er ikke farlig å sove lite

Det er bare veldig ubehagelig. For å sove bedre har vi erfart at det er viktig at du har en avslappet holdning til lite søvn. Dersom du er en av dem som ligger i sengen og teller antall timer til du skal stå opp, eller blir irritert dersom du våkner etter 2-3 timers søvn, er du ikke alene. Det er vanlig å få tanker som «Å nei! Nå blir morgendagen ødelagt. Jeg sove!» Dette er tanker som aktiverer kroppen din, og da blir det enda vanskeligere for deg å sovne.

Blir du liggende våken og ikke får sove, er det bedre å tenke: «Ja ja, der våknet jeg. Sånn er det. Sover jeg lite i natt, får jeg mer dyp og restituerende søvn neste natt!». Slike tanker roer ned kroppen, og øker sannsynligheten for at du sovner. Jo mer avslappet holdning du har til manglende søvn, dess større sannsynlighet er det for at du sovner!

Boken kan hjelpe alle

«Jeg har strevd med søvn så lenge jeg kan huske», eller «Jeg har forsøkt alt! Ingenting nytter!» er utsagn vi ofte hører. Det å praktisere søvnrestriksjon (begrense tiden du oppholder deg i sengen) er et godt tips, som gir bedre søvn – også for deg som har sovet dårlig i årevis.

«Sove enda mindre for å sove mer?» sier du kanskje. Det høres rart ut, men dersom du ikke faller for fristelsen å sove lenger i helger, kommer deg ut av sengen dersom du har vært våken i 20 minutter og ikke legger deg før du skal, vil søvnunderskuddet føre til økt behov for å sove. Gradvis vil du sove mer. Du vil dessuten erfare at hjernen din omprogrammeres, slik at du assosierer seng med søvn.

Kanskje føler du deg lite uthvilt på dagtid, bruker tid på å sovne, eller våkner opp på natten, men synes ikke at dette er plagsomt nok til at du vil følge søvnrestriksjonen? Da er kapittelet om mild søvnrestriksjon noe for deg!

Eller kanskje holdes du våken av morsomme, bekymringsfulle eller planmessige tanker? I boken lærer du teknikker for å håndtere dette.

Vi har som psykologer hjulpet folk til å sove bedre i 10 år. Boken vår oppsummerer hva som virker.

Fra Lindesnes til Nordkapp

Vi vet at det er mange som sliter med å sove som ikke har fått riktig hjelp, eller som ikke kjenner til behandling for insomni.

Vår bok er for dere!

 

Lina Elise Hantveit & Line Rustberggaard