Et lite liv – et stort verk

Dette er en bok som vil prege mange denne høsten. Et lite liv er sår, inderlig, intens, rå og grenseoverskridende. Og klisjéaktig nok: En leseropplevelse utenom det vanlige.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Et lite liv av Hanya Yanagihara er en roman om fire kamerater som bosetter seg i New York. Leseren følger de fire i studietiden og videre inn i voksenlivet – gjennom nesten et halvt århundre og mange ulike faser av livene deres. Leseren føres lett og elegant gjennom nesten 800 sider med skildringer av guttenes opplevelser og relasjoner til hverandre.

Dette er en sterk roman om vennskap og mellommenneskelige forhold. Og det er umulig ikke å la seg påvirke av kjærligheten og respekten guttene nærer for hverandre, samt konfliktene som oppstår mellom dem når livet skrider frem og mørket og lyset kjemper om scenelyset i tilværelsene deres.

Bokens hovedkarakterer kryper inn i sinnet ditt og setter seg godt til rette der. Advokaten Jude vil etterlate dype spor i deg, skuespilleren Willem vil sjarmere deg, kunstneren JB vil frustrere deg og arkitekten Malcolm vil underholde deg.

Karakteren som preger både leseren og de andre menneskene i boken mest, er Jude. Han tilbrakte barndommen i et kloster, der han ble utsatt for umenneskelige forhold og ubotelige ugjerninger. Jude er en gåte for menneskene i livet sitt, han holder tilbake grusomhetene han ble offer for, men er like fullt en person som gjør et mektig inntrykk på omgivelsene sine – ofte uten å ane det selv. Via ham gestaltes også et annet gjennomgangstema i romanen: traumets makt over mennesket, og hvordan hukommelsen iblant kan være vår verste fiende.

Et lite liv er mange timer med god litteratur, og du vil ikke angre på et eneste minutt.

Romanen var en av de mest omtalte bøkene da den utkom i USA i 2015 med tittelen A Little Life, og den har også allerede fått mye omtale her til lands etter utgivelsen denne bokhøsten. Her finnes det et komplett utsnitt av et liv mellom to permer – det vondeste og det beste et lite liv kan romme.

Sitater fra anmeldelser

«Enda et litterært stjerneskudd fra USA leverer enda en voluminøs kraftprestasjon.» Fartein Horgar, Adresseavisen

«Det sterkeste jeg har lest på lang tid … En roman som blir en hel verden, et helt liv og fanger leseren i time etter time. Også etter at siste side er lest.» Gabriel Moro, VG

«Grusomt gripende.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Et lite liv har potensial til å bli en moderne klassiker.» Vårt Land

«[Et lite liv] er en velskrevet beretning om vennskap, og menneskets utrolig evne til å utholde det meste.» KK