Et hummerliv – en beretning om gjeld og løgn

Erik Fosnes Hansen har skrevet en humoristisk og trist roman om livsløgn, gjeld og mot. Et hummerliv er en kombinasjon av komikk og tragedie – om selvbedraget som overlevelsesmekanisme, selv når sannheten er klokkeklar for alle.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Et hummerliv, Erik Fosnes Hansens femte roman, handler om livet på et høyfjellshotell året 1982 – på den tiden da nordmenn valgte bort ferier på fjellet til fordel for sol og bading i det nyoppdagede mekkaet Syden.

Fjorten år gamle Sedd har vokst opp på høyfjellshotellet til bestemoren og bestefaren. Året 1982 er et dramatisk år for Sedd og alle rundt ham – dette året vil forme ham som person. Konkursen truer, og livsløgnene bringes frem i lyset.

Fosnes Hansen skildrer selvbedraget som overlevelsesmekanisme – hvordan vi lyver både for oss selv og andre, selv når sannheten er åpenbar for alle. Menneskene i romanen skjuler seg bak et vern av perfekt fasade, på ekte hummervis – og viser ikke sannheten for verken seg selv eller hverandre.

Samtidig skjuler en familiehemmelighet seg i skyggene – for hva skjedde egentlig med foreldrene til Sedd? Om faren sin vet han kun at han var en vikarlege av indisk herkomst. Om moren husker han ikke stort annet enn lukten hennes og det reverøde håret.

Fosnes Hansen har skrevet en sjarmerende roman med et rikt karaktergalleri og en historie som griper deg fast med hummerklørne sine.