Er hun årets debutant?

Marie Aubert har laget historier så lenge hun har kunnet lese. Nå har hennes egen forfatterdrøm blitt virkelig.

Publisert: Skrevet av: BOK365

På samme vis som mange har utpekt den ferske ARKs barnebokpris-vinneren Iben Akerlie som årets barnebokdebutant, er det også én som blir svært ofte nevnt blant voksenbok-debutantene: Marie Aubert. Hun har fått unison applaus for sin novellesamling Kan jeg bli med deg hjem (Oktober).

 

Gjør uakseptable ting

Det interesserer meg hvordan vi reagerer i pressede situasjoner, når vi er redde for å miste noen eller noe som betyr noe for oss. Hvordan rasjonelle, reale folk fulle av gode intensjoner kan oppdage at de også er manipulerende, ondsinnede eller uverdig desperate, og kan gjøre uakseptable ting. Det som er dypt menneskelig, er ikke nødvendigvis så pent, sier Marie Aubert.

Marie Auberts bok inneholder ni noveller om ulike former for brudd – mellom venner, kjærester, ektepar eller foreldre og barn – og om skamfølelsen ved å elske mest eller minst. Og om de øyeblikkene der vi gjør ting som er umulige å rette opp.

Starter med en vag idé

 – Jeg starter med en ganske vag idé om en situasjon, og ender alltid opp et helt annet sted enn jeg trodde. Jeg tenker på veien fra idé til ferdig tekst som å stå og skulle hogge ut en figur av en steinblokk, og du har tenkt at det skal bli en hest, men så begynner du å jobbe deg innover og etter hvert merker du at det er en helt annen hest enn du tenkte, eller kanskje er det ikke en hest i det hele tatt, men noe helt annet. Og til slutt har du en figur som har form og kropp og som du kan finpusse og jobbe med detaljene på. Det er den deiligste fasen.

Bøkene har hun hatt med seg hele livet. Og det var særlig én bokopplevelse som forandre livet hennes:

Å lese Ronja Røverdatter da jeg var fem–seks. Verden ble aldri den samme.