Enkel, smakfull fiskepai

Få litt «wow»-faktor i hverdagen med denne deilige, enkle fiskepaien fra Ina-Janine Johnsens kokebok Mat på bordet hver dag, som lanseres 20. september.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Jeg lurer på om mange lar være å lage pai fordi de synes det er vanskelig å få til paideigen. Vel, her er dette problemet løst ved å bruke «kjøpebunn». Filodeig finner du i kjøledisken i velassorterte dagligvarebutikker, og den er helt ypperlig å bruke til blant annet paier. Jeg foretrekker filodeig fremfor den paideigen som en også får kjøpt i butikken – den gir en bedre (sprøere) bunn i tillegg til litt «wow»-faktor. Og som kjent: Litt wow i hverdagen er alltid velkomment.

 

68 porsjoner

Ingredienser

500 g laksefilet, uten skinn og bein

2–3 hvitløkfedd, i tynne skiver

200 g frisk spinat

6–8 ark filodeig

ca. 30 g smør, smeltet

5 egg

2 ½ dl fløte (kremfløte eller matfløte)

1 ss grovhakket dill

salt og pepper, ev. annet krydder

olje til steking

 

Ovnstemperatur 180 °C.

 

Fremgangsmåte

Skjær laksen i fire like store stykker og krydre med salt og pepper, eller en fiskekrydderblanding du er glad i. Sitronpepper er også godt. Sett laksen i forvarmet ovn og stek i ca. 5 minutter. Sett til side.

Stek hvitløken i noen minutter i litt olivenolje, ha så i spinaten. Stek videre mens du rører litt rundt til spinaten faller sammen. Dette tar bare et par minutter. Avkjøl.

Finn frem en ildfast form (eller en stekepanne som tåler å stå i stekeovnen) og smør bunnen lett med litt smør. Legg et ark filodeig i formen og press det ned i bunnen og opp langs kantene i formen. Pensle hele arket med litt smør og legg et nytt ark på toppen.

Fortsett til du har brukt alle arkene. Samle de løse kantene og rull dem sammen slik at du får en fin kant. Har du noe ekstra smør, kan du pensle kanten med det.

Fordel den avkjølte spinaten jevnt over bunnen av paien. Bryt laksen i mindre biter og fordel i paien.

Rør sammen egg og fløte og krydre med salt og pepper. Du kan også ha litt ost i blandingen om du vil. Rør inn dill.

Hell blandingen i formen og stek i 20‒25 minutter, eller til paien er gjennomstekt.

La gjerne laksepaien stå i 5‒10 minutter etter at du har tatt den ut av ovnen. Dryss litt dill over paien før du serverer den.

Paien er også god kald, og kan fint brukes som turmat eller lunsj dagen etter.

 

Tips: Har du filodeig til overs etter å ha laget paien, kan du bruke den til å lage en rask dessert. Del hvert ark i to, ha litt nutella i den ene enden, pensle resten av arket med smør og rull det sammen slik at det ser ut omtrent som en sigar. Klem sammen endene og stek rullene i ovnen til de er gylne og sprø. Server dem gjerne lunkne med litt is til.

 

Glad i dessertpai også? Prøv denne supergode limepaien.

 

Matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Himmelske brød, Hverdagsmat, matblogg, matoppskrifter, middagstips, bakeoppskrifterTidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Denne høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, Mat på bordet hver dagder hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering september 2017 deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.