Enkel sjokoladekake

Har du tid til å lage kake av en pose kakemiks, har du også tid til å lage denne enkle sjokoladekaken fra bunnen av. Oppskriften kommer fra Ina-Janine Johnsens nye kokebok, Mat på bordet hver dag, som lanseres i september.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Alle ingrediensene blandes sammen i en bolle for hånd, og stekes i en form. Mens sjokoladekaken står til avkjøling, rører du sammen glasuren. Ikke noe hokuspokus, ingen vanskelige ingredienser, ingen vanskelige teknikker.

Kaken er perfekt å servere som dessert, gjerne med litt is eller crème fraîche til.

 

Ingredienser

150 g hvetemel

150 g sukker

50 g kakao

1 ts bakepulver

½ ts natron

½ ts salt

1 ½ dl melk

½ dl rapsolje (eller annen nøytral olje)

2 ts vaniljeekstrakt

1 egg

1 dl varm, sterk kaffe (gjerne espresso)

 

Glasur

150 g kokesjokolade, finhakket

3 ss seterrømme

 

en smurt kakeform diameter 20 cm

 

Fremgangsmåte

Bland hvetemel, sukker, kakao, bakepulver, natron og salt i en bolle.

Bland raskt sammen melk, olje, vaniljeekstrakt og egg.

Hell det våte i det tørre og rør godt sammen. Hell i den varme kaffen og bland til du har en glatt røre.

Hell røren i den smurte formen og stek den i ovnen ved 180 °C i 35‒40 minutter. Test med en kakepinne om kaken er ferdigstekt. (Kakepinnen skal være helt tørr når du trekker den ut igjen.) La kaken avkjøles noen minutter i formen, ta den så ut og la den avkjøles videre på en rist.

Lag glasuren: Smelt sjokoladen i en bolle over vannbad og rør sammen. Tilsett seterrømme, en skje om gangen og bland godt til du har en glatt, blank glasur.

Sett den avkjølte kaken på en tallerken eller et lite kakefat. Om den er litt ujevn på toppen, kan du gjerne skjære den til slik at kaken får en fin form. Hell glasuren på toppen av kaken og fordel den utover med baksiden av en skje.

Kaken er klar til servering!

Oppbevar kaken i kjøleskapet om den ikke skal spises med det samme, men ta den gjerne ut en time før servering slik at den får romtemperatur.

 

Tips: Vil du lage en større kake, er det naturligvis ingenting i veien for å doble oppskriften. Da fordeler du røren i to former, gjerne med en diameter på 24 cm. Når de ferdigstekte kakebunnene er avkjølt, legger du dem oppå hverandre. Hvis du dobler glasuroppskriften også, får du nok glasur til å ha både mellom de to kakebunnene og på toppen av kaken.

 

Matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Himmelske brød, Hverdagsmat, matblogg, matoppskrifter, middagstips, bakeoppskrifterTidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Denne høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, Mat på bordet hver dagder hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.