En skikkelig digg kokebok

Med denne kokeboka vil Hanne-Lene Dahlgren vil vise hvor digg det er med kjøttfri mat. Test hennes fantastiske one-pot-pasta!

Publisert: Skrevet av: Hanne-Lene Dahlgren, forfatter

«God mat er god mat, uansett hva den er laget av. Målet mitt er å vise nordmenn at du kan spise skikkelig digg mat, ja kanskje til og med bedre mat, ved å gi kjøttfritt en sjanse.»

Hanne-Lene Dahlgren (33) har vært glad i mat siden hun var liten. «Som syvåring bestilte jeg to porsjoner med blåskjell på mammas 30-årsdag, det hadde ikke kelneren opplevd før.»

Nå har hun vært vegetarianer i 4 år og vil dele sin oppdagelse om at du overhodet ikke trenger kjøtt for å kose deg med maten.

En skikkelig digg kokebok, kokebok full av kjøttfrie retter

Etter at jeg gikk over til et kjøttfritt kosthold, fikk jeg daglig spørsmål om hva jeg spiste, eller mer formulert som: «Men hva spiser du da, da?» Lang historie kort, plutselig var vi de i vennegjengen som alle ville komme på middag til. Det var vel etter jeg kom ut av tellinga over hvor mange som hadde sagt «Hadde alt smakt sånn, kunne jeg også bli vegetarianer» at jeg skjønte at jeg var inne på noe.

Jeg pleier å si at jeg lager vegetarmat for ikke-vegetarianere, og det er fordi jeg ønsker å bruke kjente ingredienser, tilføre masse smak, og satse på kjente metoder slik at terskelen blir så lav som mulig. Dette er ikke en «Slik blir du vegetarianer»-bok, det er en «Her har du noen skikkelig digge oppskrifter til dine kjøttfrie dager»-bok.

For å få til det, så måtte jeg vite hva vanlige folk egentlig likte av vegetarmat. Derfor rekrutterte jeg over 50 testfamilier fra by og land, som skulle teste maten min. Deres tilbakemeldinger på hvor enkelt det var å lage, hvor godt det smakte, om barna likte maten og ikke minst; om de fikk tak i ingrediensene, har resultert i en gjennomtestet bok med over 80 oppskrifter med deilige retter som inneholder masse digg smak.

Jeg vet hvordan tidsklemma er, jeg har selv to barn under fire år og har pendlet to timer sammenlagt til jobb hver dag. Det må være enkelt, og det må være mulig å få til med ferdigkjøpte sauser og pizzadeiger innimellom. Derfor er fokuset mitt at du skal kunne velge om du kjøper ferdig krydret tomatsaus, eller lager fra bunnen, og om du vil ha i to grønnsaker i dine sommerruller eller fire. Det skal også være enkelt å spise opp ingrediensene du kjøper, så mange av rettene har samme ingredienser som base, men med ulik krydring og tilberedning. En av de mest populære oppskriftene blant testerne er for eksempel «restelapper» som består av grønnsaksrester, mel og vann, som dyppes i en herlig enkel saus. Godt for lommebok, miljø og ikke minst for appetitten:)

Kjøttfri mat er ikke hva det en gang var, og jeg håper du vil være med meg på en smaksreise inn i både kjente og ukjente retter i En skikkelig digg kokebok.

 

Skikkelig digg one-pot-pasta

Antall porsjoner: 2–3 Tid: 20 minutter

Du vil ikke tro hvor velsmakende og enkel denne retten er. Oppskriften finner du veldig mange varianter av på internett, og det ryktes at det var selveste Martha Stewart som fant på fremgangsmåten. Om det er hun selv som står bak de ryktene, vet jeg ikke, men en skikkelig digg pastarett, det er det.

Du trenger en kniv og et skjærebrett, en kjele, noen få ingredienser og 20 minutter.

Det blir nesten ingen oppvask, og godfølelse fra første til siste bit.

Vær så god, du vil takke meg for denne!

 

Ingredienser:

Pasta

200 g spagetti, gjerne fullkorn

200 g søte cherrytomater, delt i to

1 rødløk i halvsirkler

3 hvitløksfedd, finhakket

100 g spinat, grovhakket

1⁄2–1 ts chiliflak / 1⁄2 chili, finhakket

1 ss balsamicoeddik

1 toppet ss buljongpulver

6 dl vann

2 ss olivenolje

salt og pepper

 

Topping

et par never revet valgfri ost

frisk basilikum

 

Fremgangsmåte

Bruk en vid kjele. Brekk gjerne spagettien i to og ha alle ingrediensene, utenom toppingen, i kjelen.

Kok under jevnlig omrøring i 8–10 minutter til spagettien er al dente og vannet er kokt inn.

Smak til med salt og pepper, og topp med ost og basilikum.

 

Tips: Hvis du vil øke proteininnholdet i retten, kan du selvsagt tilsette noen linser, hvite bønner eller kikerter mot slutten av koketiden, eller f.eks. grønne edamamebønner som du finner i frysedisken.