En prat med Lise Myhre – skaperen av Nemi

Nemi er en av Norges mest populære tegneserier. Er du nysgjerrig på skaperen hennes?

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Lise Myhre står bak en av landets mest populære tegneseriehelter, Nemi. Nemi er en svartkledd, øldrikkende gother med sans for drager, fantasy og heavy metal. Hun har et sjarmerende mørkt syn på livet og stor appetitt på snop, øl og poesi.

Intervju med Lise Myhre

– Kan du fortelle litt om Nemis opprinnelse?

– Nemi ble til i en gjesteserie for Larsons Gale verden for over tyve år siden. Jeg hadde rukket å slå fra meg tanken på at jeg skulle drive med tegneserier da Nemi plutselig dukket opp på papiret. Frem til da hadde jeg krampaktig forsøkt å levere serier som folk jeg ikke kjente ville like å lese – med mannlige figurer, fordi jeg faktisk tok for gitt at folk ikke ville lese om jenter. En siste side før jeg skulle gå videre og forsøke meg som illustratør isteden, handlet om gothere; en gjeng det var morsomt å tegne og karakterer jeg faktisk visste noe om. Blant disse var hun som skulle bli hetende Nemi Montoya.

tegneseriestripe Nemi

– Hvorfor er hun stadig vekk så populær, tror du?

– Det er vanskelig å gjette på det, men jeg tror jeg var heldig som ikke visste så mye om hvordan man lager en tegneserie, før jeg faktisk gjorde det selv. En del av de «smarteste», originale grepene i Nemi, skyldes at jeg rett og slett ikke helt visste hva jeg drev med. For eksempel visste jeg ikke at man «egentlig ikke skal» blande inn såpass mye alvor i en stripeserie. Men det har gitt serien og Nemi en ekstra dybde, og mange sier at de kjenner seg igjen i det jeg skriver.

– Hva synes du om å ha signeringer?

Det liker jeg kjempegodt, det er jo da jeg treffer publikumet mitt.  Nemi sendes ut i verden og får venner jeg stort sett aldri får møte selv. Oppdiktede karakterer har alltid spilt en stor rolle i mitt eget liv, det gjør meg ydmyk og glad å vite at Nemi betyr noe for mange på samme måte.

– Har du et favorittband?

– Favorittmusikken min er … Hvis jeg må velge én, blir det Tori Amos. Jeg hører på mye forskjellig, men vender alltid tilbake til henne.

– Hva med favorittfilm?

– Å, det er vanskelig å svare på, for jeg elsker film, og har sett idiotisk mange. I Nemi-sammenheng må jeg nesten svare Prinsessebruden. Den filmen har jeg kunnet utenat siden jeg var liten, jeg synes fortsatt den er helt fantastisk. Jeg kjøpte akkurat en figur derfra av Sideshow Collectibles, haha. Nemi Montoya er dessuten oppkalt etter en av hovedpersonene; Inigo Montoya.

 – Hvem er favorittforfatterne dine?

 – Min favorittforfattere er Lars Saabye Christensen, Kurt Vonnegut, Douglas Adams og Neil Gaiman.