En kake verdig nasjonaldagen

Det er visse ting vi nordmenn forbinder med 17. mai: flagg, tog, bunad, pølser, is og selvfølgelig bløtkake. Ingen nasjonaldag uten! Ina-Janine Johnsen fra matbloggen Mat På Bordet byr på en fortreffelig kakeoppskrift her.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Årets festkake er en bløtkake med bær – en enkel og smakfull bløtkake som består av sukkerbrød, syltetøy, bær og krem.

Ikke la deg skremme av at du må lage sukkerbrød – det er enkelt! Egg og sukker piskes til eggedosis – gjerne med kjøkkenmaskin – deretter blandes resten av ingrediensene inn for hånd. Kunsten er å brette melet inn i eggedosisen uten å miste så mye av luften du har fått pisket inn i blandingen.

 

To triks gjør at du lykkes med sukkerbrød

 1. Sikt hvetemelet ditt over eggedosisen, gjerne i omganger. Sikter du hvetemelet, får du luft i det. Melet har tross alt tilbrakt litt tid i papirposen sin. Og lufting er bra for sukkerbrød. Alt med luft er bra for sukkerbrød.
 2. Bruk en stor sleiv eller slikkepott til å brette melet inn i eggedosisen. Gjør dette gjerne i omganger, altså halvparten av melet først, så resten. Ikke pisk inn melet med kjøkkenmaskinen!

Det var det. Husk at øvelse gjør mester, og pass på å være i godt humør og gjerne litt avslappet når du baker – det hjelper alltid på resultatet ♥

 

Ingredienser

Sukkerbrød

 • 5 egg
 • 125 g sukker
 • 125 g hvetemel
 • 1 1/4 ts bakepulver
 • 1 ts vaniljesukker

Krem

 • 5 dl kald kremfløte
 • 3–4 ss melis
 • 1 ts vaniljesukker

Pynt og fyll

 • noen spiseskjeer bærsyltetøy
 • diverse bær – jeg har brukt jordbær, blåbær, bringebær og granateplekjerner
 • frisk mynte eller sitronmelisse
 • spiselige blomster
 • melis

 

Ovnstemperatur 180°

Springform diam. 24 cm, bunn og sider smurt med margarin og kledd med bakepapir

 

Fremgangsmåte

Lag sukkerbrødet slik: Pisk egg og sukker til tykk eggedosis, gjerne i en kjøkkenmaskin. La kjøkkenmaskinen kjøre i 10­­­–15 minutter til eggedosisen er tykk og luftig.

Bland mel, bakepulver og vaniljesukker sammen i en bolle. Sikt dette over eggedosisen, gjerne i to omganger. Brett melblandingen forsiktig, men bestemt inn i eggedosisen ved hjelp av en stor sleiv eller slikkepott.

Hell deigen over i springformen og sett i forvarmet ovn. Stek i ca. 35 minutter. Test gjerne med kakepinne før du tar sukkerbrødet ut av ovnen – pinnen skal komme ut ren.

La sukkerbrødet avkjøles i formen. Når kaken er helt avkjølt, kan du begynne å forberede resten.

Stivpisk kremfløte og smaksett med melis og vaniljesukker. Rens bær. Legg gjerne de peneste til side til bruk på toppen av kaken.

Skjær sukkerbrødet i to eller tre på tvers alt etter som hvor mange etasjer du ønsker – jeg har skjært den i to. Fordel 3–4 ss med syltetøy over den ene halvdelen. Topp med bær. Fordel krem over bærene slik at du får en jevn flate.

Plasser den andre kakehalvdelen forsiktig på toppen og hell resten av kremen på toppen av kaken. Dra noe av kremen nedover sidene og spre et tynt lag med krem rundt hele kaken. Kaken og fyllet vil være litt synlig gjennom kremen, men det er slik vi ønsker å ha det. Resten av kremen fordeles jevnt på toppen og toppes med en haug av bær. Husk å bruke de peneste bærene øverst.

Pynt med sitronmelisse eller mynteblader, spiselige blomster og gjerne et dryss med melis før servering.

 

Ha en gledelig 17. maifeiring!

 

Litt om matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Gyldendal, matpaabordet

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.

Tidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Til høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, der hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.

Kjøp Mat på bordet fra morgen til kveld her

Kokebok, matoppskrift, bake brød, brødoppskrift, kakeoppskrift, bake kake, Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, matblogg

Kjøp Eltefritt brød og himmelske kaker her

Ina-Janine Johnsen, bake brød, bake kake, matoppskrift, kakeoppskrift, brødoppskrift, Mat på bordet, matblogg, Gyldendal