– En helt sprø roman

FØRJULSPRAT: Mange boklesere har omfavnet årets vinner av Bokhandlerprisen, Simon Stranger. Hvilke bøker anbefaler han selv?

Publisert: Skrevet av: BOK365

Simon Strangers Leksikon om lys og mørke er en av de mest omtalte romanene denne høsten, og nylig ble forfatteren tildelt den gjeve Bokhandlerprisen.

Julen skal feires geografisk langt unna hjemlig suksess – men likevel med visse bånd:

Julen tilbringes hos svigermor Grete og Steinar, i huset deres i en liten by på middelhavssiden av Spania. Grete og Steinar er begge med i Leksikon om lys og mørke, og de siste årene har vi vært på besøk hos dem i juleferien.

Bokhandlerprisen 2018, Leksikon om lys og mørke, Simon Stranger, Aschehoug, Henry Rinnan, andre verdenskrig, boktips, ARK anbefaler

– Det blir ikke jul uten … hva?

I Spania: Barbeint fotball på stranden, skriving på verandaen på morgenen og fyrverkeri på Balcon de Europa på nyttårsaften. I Norge: Grevinnen og hovmesteren, pinnekjøtt, fyr i peisen og tid med familien. Uansett sted: Tid til å lese og skrive.

Fantastisk språk

Tid til å lese har Stranger hatt dette året, og trekker gjerne frem sine største leseopplevelser:

Den dunkle dottera av Elena Ferrante og Verden forsvinner av Liv Køltzow har vært blant årets favoritter. Begge bøkene er skrevet i et fantastisk språk, og med en nærhet og et alvor som virkelig kjennes. Lincoln i Bardo gjorde også stort inntrykk. En helt sprø roman, og vinneren av Man Booker-prisen. All ære til forlag og oversetter.

Les mer om Leksikon om lys og mørke her

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Det er hemmelig. Men både Du er ny av min beste venn Mikkel Bugge, Barnet av Kjersti A. Skomsvold og Nei og atter nei kan stå på den listen. Det samme kan En frivillig død av Steffen Kverneland og Factfulness av Hans Rosling.