«En av Nordens beste krimforfattere»

Jørn Lier Horst mottok nylig en nordisk krimpris for Bunnfall. Han er også høstaktuell med Det innerste rommet.

Publisert: Skrevet av: BOK365

– Det er selvsagt veldig hyggelig å få en slik pris, sa Jørn Lier Horst, etter at han i helgen ble tildelt prisen for «Nordic Noir Thriller of the Year» under festivalen Crimetime Göteborg – for krimromanen Bunnfall.

Prisen deles tilfaller en internasjonal forfatter som skriver og virker i den voksende «Nordic Noir-ånden», som blant annet kjennetegnes av «en realistisk stilistikk, en mørk samtidsfølelse, tydelige miljøer og hovedkarakterer». Forfatteren skal ha en stor lesekrets og gjort stort avtrykk på den moderne kriminalromanen. I 2017 var det Jo Nesbø som fikk prisen for Tørst.

Jager et monster, finner et menneske

«Det märks att Jørn Lier Horst har ett förflutet som utredare, och han är utan tvekan en av Nordens bästa kriminalromanförfattare», skrev juryen i sin begrunnelse for årets utdeling.

Nettopp politierfaringen mener Horst selv også er en av hans styrker:

– Jeg har selv vært bak politisperringene, og ikke minst har jeg møtt de involverte menneskene: ofre, de pårørende og etter hvert: den som har utført forbrytelsen. Det heter seg jo at man ofte «jager et monster, men finner et menneske». Det er mye sannhet i det, sier Jørn Lier Horst.

– Det er interessant å se hvordan godt og ondt lever side om side hos mennesker, og det er den typen troverdige karakterer jeg forsøker å bygge i bøkene mine.

Jørn Lier Horst, krimroman, Det innerste rommet

Uløste kriminalsaker

Denne høsten er Jørn Lier Horst aktuell med sin nye Wisting-roman Det innerste rommet. Også denne gang beveger William Wisting seg i cold case-landskapet. Den respekterte arbeiderpartikjempen Bernhard Clausen dør av et hjerteinfarkt. På hytta hans blir gjort funn som er uforenelig med bildet av Clausen som dyktig og helstøpt Ap-politiker. Etter hvert viser det seg at sporene i flere uløste kriminalsaker krysser den avdøde partiveteranens fortid.