En av høstens storfavoritter

Trude Marsteins ferske roman Så mye hadde jeg blir garantert en snakkis denne bokhøsten.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Så mye hadde jeg er en glitrende roman som vil fryde deg, underholde deg, uroe deg og mang en gang føles som et speil, der du ser deg selv litt for godt – ubehagelig godt.

Trude Marstein, Så mye hadde jeg, Gyldendal, roman, boktips

Trude Marstein er en kløpper til å skape mangefasetterte karakterer du nesten ikke kan tro eksisterer kun på boksidene. Så troverdige, komplekse og autentiske er de, at det raskt oppstår en dyp følelse av samhørighet med dem, samtidig som du tidvis vil føle både avsmak og frustrasjon for dem nettopp fordi de er så menneskelige.

I romanen møter du Monika først når hun er 13 år, en 13-åring som vet at alt i livet på et tidspunkt skal tilhøre en annen tid. Deretter møter du henne når hun er 27 år og elskerinnen til en eldre professor. Du møter henne igjen når hun er 37 år og bor med Geir og datteren Maiken. Så er Monika 46 år, med et uthus fullt av høner og en følelse av at livet ikke er annet enn håpløse forsøk på sammenføyninger. Til slutt møter du en voksen dame i femtiårene, som møter morens ansikt i speilet over grønnsaksdisken.

På samme vis som du både er glad i og kan irritere deg over dine nærmeste i livet, vil hovedpersonen i Så mye hadde jeg gi deg hodebry, gjenkjennelse, irritasjon og glede. Hun vil bli som en søster for deg – en du kjenner ut og inn, alle styrker og svakheter.

Når boka er ferdiglest, føles det litt som om du mister noen, men det lille hullet i bokhjertet ditt er virkelig verdt det – Så mye hadde jeg er en ren innertier!