Eltefritt rugbrød med solsikkefrø

Man kan aldri få nok varianter av eltefritt brød, hevder kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen fra matbloggen Mat på bordet. Vi er enig! Her er hennes oppskrift på eltefritt rugbrød med solsikkefrø.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Kan man få nok varianter av eltefritt brød, egentlig? Nei, det kan man ikke. Jeg beveger meg nå opp mot 100 eltefrie oppskrifter på bloggen Mat på bordet, og det skal alltid være plass til en til.

Dette eltefrie brødet er laget med rugmel og solsikkefrø. Ingen gjennomtenkt kombinasjon, men en kombinasjon av det jeg hadde i kjøkkenskuffen.

Å støte på noe krønsj i brødet (i form av nøtter eller frø) synes jeg alltid er godt. Ikke bare yter det litt motstand, det gir også en ny smak. I dette tilfellet er det solsikkefrø du støter på mens du biter deg gjennom brødet.

Har du ikke solsikkefrø, er det ingenting i veien for å bytte det ut med noe annet (ristede grovhakkede hasselnøtter, for eksempel?) om du ønsker det. Å sløyfe frø/nøtter er også fullt mulig. Det er opp til deg

 

Ingredienser

300g hvetemel

150g sammalt hvete, grov

150g sammalt rug, grov

50g solsikker

1/2 ts tørrgjær

1 ss havsaltflak

5 dl vann fra springen

 

Ovn temp 250°/200°

 

Bruk en ildfast gryte eller form med lokk som rommer 4,2 l. Har du ikke laget eltefritt brød før, kan du ta en titt på denne filmen jeg har laget på youtube.

Rør sammen hvetemel, speltmel, solsikkefrø, havsalt og tørrgjær.

Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på kjøkkenbenken i 12–18 timer.

Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen.

Når deigen har hevet en time til, plasserer du den tomme gryta i komfyren og setter ovnen på 250°.

Ta gryta ut av ovnen etter en halvtime. Lemp deigen i gryta, sett på lokket og sett i ovnen.

Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200° og stek i 15 minutter til.

Løft brødet ut av gryta og la det avkjøles på rist.

Når brødet er avkjølt, pleier jeg å dele det i to og skjære korte skiver av hver halvdel. Da er det lettere å få jevnere stykker, og størrelsen er akkurat passe til en skive.

 

Skal du ikke spise hele brødet med det samme, fryser du det ned ferdig oppskåret. Når du har lyst på ferskt nybakt brød, kan du dermed forsyne deg av skivene.  Og om du ikke orker å vente til brødet er tint, bruker du brødristeren.

 

Matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Himmelske brød, Hverdagsmat, matblogg, matoppskrifter, middagstips, bakeoppskrifterTidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Til høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, der hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.