Eltefritt brød – grunnoppskrift

Lite kan måle seg med deilig, hjemmebakt brød. Ina-Janine Johnsen fra matbloggen Mat på bordet deler her sin oppskrift på eltefritt brød med deg – fint eller grovt.

Publisert: Skrevet av: Ina-Janine Johnsen, Mat På Bordet

Dette er en basisoppskrift på loff laget med den eltefrie teknikken. Ønsker du en noe grovere variant, kan du bytte ut 50 g av hvetemelet med like mye kruskakli.

500 g hvetemel

1 ¼ ts salt

¼ ts tørrgjær

4 dl kaldt vann

ildfast gryte eller form med lokk, 24 cm i diameter / 4,2 l

 

Ha mel, salt og tørrgjær i en stor bakebolle, og rør lett sammen med en sleiv. Hell vannet over melblandingen og rør deigen sammen. Dekk til bakebollen med plastfolie, eller lokk om den har det, og la den hvile på kjøkkenbenken i 12–18 timer.

Legg et stykke bakepapir på kjøkkenbenken, og dryss over godt med mel. Ha deigen over på bakepapiret, bruk gjerne en slikkepott til hjelp. Dryss mer mel over deigen hvis den er veldig klissete, og brett den sammen. Ta en av kantene og brett den inn mot midten. Ta neste kant og gjør det samme. Gjenta dette opptil ti ganger, til du begynner å føle litt motstand i deigen og den begynner å holde litt på formen. Strø med mel innimellom om deigen blir for klissete. Løft opp deigen, og legg den med bretten ned på bakepapiret. Dekk til deigen. Hvis bakebollen er stor nok, kan du hvelve den over deigen. La deigen hvile i 2 timer på kjøkkenbenken.

Sett en ildfast form eller gryte med lokk i en kald ovn. Når brødet har hevet i 1 ½ time, skrur du ovnen på 250 °C. La formen stå i ovnen til den er varm og deigen er ferdig hevet. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret, og ha den over i den varme formen. Den brettede siden vender nå opp. Hvis deigen lander litt skjevt i formen, kan du riste den forsiktig på plass. Legg på lokk, og sett formen i ovnen. Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket, og skru ned temperaturen til 200 °C. Stek videre i 15 minutter.

Hvelv brødet ut av formen, og la det avkjøles på en rist. Brødet kan gjerne skjæres i skiver og fryses. Ta opp skivene ved behov, legg dem en liten stund i brødristeren for å gjøre dem sprø og lunkne. Server.

 

Eltefritt brød kan også lages uten gryte – sjekk ut denne oppskriften på eltefritt brød uten gryte.

 

TIPS: Ta gjerne en titt på videoen jeg har laget for å demonstrere hvordan jeg lager brødet.

TIPS: Om du bruker en ny eller veldig ren gryte til å bake brødet i, kan du gjerne strø litt mel i bunnen før du hvelver deigen opp i.

 

Litt om matblogger og kokebokforfatter Ina-Janine Johnsen

Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, Gyldendal, matpaabordet

Ina-Janine Johnsen har vært gjestespaltist i A-magasinet og fast skribent for matmagasinet NORD. Hun står bak bloggen Mat På Bordet, som ble kåret til årets matblogg i 2015.

Tidligere har Ina-Janine gitt ut to kokebøker. Mat på bordet fra morgen til kveld og Eltefritt brød og himmelske kaker. Til høsten kommer matbloggeren med ny kokebok om hverdagsmat, der hun vil fortsette sin entusiastiske misjonering for den gode og sunne hverdagsmaten. Det er bare å glede seg!

Frem til lansering deler Ina-Janine ukentlig noen av sine matoppskrifter med deg her i ARK-bloggen.

Kjøp Mat på bordet fra morgen til kveld her

Kokebok, matoppskrift, bake brød, brødoppskrift, kakeoppskrift, bake kake, Ina-Janine Johnsen, Mat på bordet, matblogg

Kjøp Eltefritt brød og himmelske kaker her

Ina-Janine Johnsen, bake brød, bake kake, matoppskrift, kakeoppskrift, brødoppskrift, Mat på bordet, matblogg, Gyldendal