Ekte amerikanske jeans – ny roman fra Jan Guillou

Jan Guillou fortsetter å skrive det forrige århundrets historie. I Ekte amerikanske jeans trer en ny generasjon frem. Det er tid for 50-tallet i serien Det store århundret.

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Med romanen Ekte amerikanske jeans fortsetter Jan Guillou sitt litterære prosjekt: å skrive det forrige århundrets historie. Beretningen hans er nå kommet til 50-tallet – en tid fylt av amerikanisering og atomfrykt.

På 50-tallet legges grunnlaget for velstand og det svenske «folkhemmet». Svenske råvarer er ettertraktet i et utbombet Europa, og frykten for atomkrig brer om seg. De store omveltningene i Sverige gir også liv til en ny ungdomskultur. Impulsene kommer ikke lenger fra Europa. De siver over Atlanteren fra USA og tåkelegger landet.

På denne tiden vokser Eric Lauritzen opp. Eric fascineres av alt det nye – innen musikk, mote og film. Han greier å smugle inn den forbudte drikken Coca-Cola – og størst av alt, han blir den første i klassen som får et par ekte amerikanske jeans. Men for Eric er det endringer i vente også på hjemmefronten, for Saltsjöbadens beskyttende atmosfære slår sprekker.

Foregående titler i serien Det store århundret