Dypsindige, vare og intense noveller på en solrik fredag

Årstidene skifter, våren er på vei, sola skinner stadig varmere – og litteraturen består som et trofast følge på veien. Har du ikke oppdaget novellesamlingene til Bjarte Breiteig ennå, er kanskje tiden inne?

 

Publisert: Skrevet av: ARK-bloggen

Breiteigs tre novellesamlinger, Fantomsmerter (1998), Surrogater (2000), Folk har begynt å banke på (2006), består av en rekke intense skildringer av hendelser i ulike menneskers liv. Forfatteren har en stødig forfatterstemme som med knapp stil og minimalistiske virkemidler går til en kjerne i mennesket, som vi ikke alltid er klar over eksisterer eller våger å erkjenne at finnes.

 

Forlagets omtale:fantomsmerter_breiteig_noveller_010416

Fantomsmerter
«De 15 novellene omhandler hverdagshendelser som er både dramatiske og rystende for de ulike personene. Novellene dreier seg om erkjennelse, tap og sorg, om uskyld og erfaring. Her er kommunikasjonssvikt og smerte mellom barn og foreldre, mellom gamle og unge, mellom kjærestepar og mellom søsken. Her er skyld og soning, livets og dødens mysterier.»

Se boka her!

Surrogatersurrogater_breiteig_noveller_010416
«Syv vare og intense skildringer av ensomhet, pubertet og guttesinn, forhold mellom eldre og yngre, mellom mann og kvinne, forhold preget av skam og skyldfølelse, lengsler og savn. Med sin knappe stil og med minimale virkemidler formidler forfatteren psykologisk innsikt i menneskers sårbarhet, ensomhet og taushet. Novellene blir som søken etter glimt av mening i hendelser av overraskende, gåtefull og flertydig natur.»

Se boka her!

Folk har begynt å banke påfolkharbegyntaabankepaa_breiteig_noveller_010416
«De tette, intense historiene i denne prisbelønte novellesamlingen kretser alle rundt eksistensielt utfordrende situasjoner, samtidig gjør de skarpe snitt inn i ulike sosiale virkeligheter. Vi møter mennesker i oppbrudd og desperasjon, unge voksne i konfrontasjon med seg selv og livet de lever. Det gis vare skildringer av stemninger, religiøse lengsler og avstandene som finnes mellom folk som står hverandre nær.»

Se boka her!