Du kan være livsfarlig og fin på håret samtidig

Endelig er Glasstronen kommet på norsk!

Publisert: Skrevet av: Pål Stokka, redaktør i Gyldendal Barn og ungdom

«Du kan være livsfarlig og fin på håret»

 

I høst kom den første boka i Glasstronen-serien ut på norsk, med samme navn som serien. Da kom også Kingdom of Ash ut, sjuende og siste bok i den engelske fantasyserien, Throne of Glass* – også denne gikk rett inn på bestselgerlista, som de foregående bøkene i serien.

Sarah J. Maas er forfatteren som har bergtatt unge og voksne lesere verden over med sin hardtsparkende heltinne Celeana Sardothien. Og ifølge forfatteren selv, begynte det hele med Buffy.

Glasstronen av Sarah J. Maas, første bok i fantasyserien Glasstronen, gitt ut av Gyldendal, fantasy for ungdom

Hun forteller at som 13-åring var i den alderen hvor hun forsøkte å finne ut hvem hun egentlig var, og da hun så Buffy, så hun en karakter som nektet å la seg definere.

«Det gikk ikke å plassere henne i en kategori, slik som alle er så glad i: hun var en jentete cheerleader, men drepte også monstre. De kvalitetene som samfunnet definerer som feminine var av stor styrke for henne. Du får se Buffys forhold til moren og venninne sine og jeg kunne identifisere meg med henne. Jeg forsto at selv om du likte neglelakk, så betød ikke det at du ikke kunne like Star Wars. Og bare fordi du så dritfin ut på håret, så kunne du likevel banke skiten ut av folk.»

Og det er dette jeg som leser og redaktør elsker med Maas’ bøker om den unge snikmorderen Celaena, denne dualiteten. Hvordan hun det ene sekundet kan bekymre seg for utseendet, mens hun i det andre øyeblikket har en plan klar for hvordan hun kan drepe samtlige i rommet.

18-åringen vi møter i Glasstronen har overlevd rikets hardeste straffarbeid, men er i ferd med å miste seg selv. Hun var en gang den mest fryktede snikmorderen, men ingen visste at hun også var en ung jente. Nå får hun valget om å delta i en kamp for å bli kongens morder, eller dø i saltgruvene. Ved hoffet bruker hun folks oppfatning av henne som ung kvinne for alt det er verdt, samtidig som hun utkjemper drapsmenn, tyver og psykopater i en stadig økende voldelig konkurranse for å jobbe for kongen – som også kan ha sørget for at hun en gang ble foreldreløs.

Så, hvorfor skal man elske Glasstronen og Celaena?

Hun er livsfarlig. Hun elsker valper. Hun elsker å lese. Hun overlevde saltgruvene og skremte vannet av alle vaktene der. Hun elsker fine kjoler, så lenge det er plass til en kniv. Men hun er langt fra perfekt. Hun er arrogant og sta, hun er ikke alltid like snill som man skulle ønske. Men som sterk og selvsikker, tør hun å utvise en tro på egne evner som man som oftest ser menn gjøre. Hun unnskylder seg aldri for sine evner og er klar over sine egne feil, men velger i stedet å fokusere på sine styrker. Jeg tror Buffy ville vært stolt over å ha henne som venn!

Og dette er bare Celaena. Glasstronen er et magisk univers som utvides for hver bok. Det er politiske intriger, sverdkamp, magi og krig. Og bøkene blir bare bedre og bedre!

Glasstronen er ute nå og bok 2 i serien, Midnattskronen, kommer i april 2019 med bok 3 følgende tett etter høsten 2019.

LES!

 

Pål Stokka, redaktør i Gyldendal Barn og ungdom

 

*Den åttende om man regner med Assassin’s Blade, som er en samling kortere tekster fra samme univers.